Muralmålning hyllar Uddevallagitarrist

Konstnären Carolina Falkholt skapar en muralmålning till minne av Uddevallagitarristen Robert Strängen Dala Dahlqvist. I motivet kommer namnet Strängen att finnas inskrivet på ett stort plektrum.

Robert Strängen Dala Dahlqvist var gitarrist i Hellacopters och Dundertåget. Fotograf: Tammy Karlsson

Konstnären Carolina Falkholt kommer att skapa en muralmålning på Gyldenlövehuset i hörnan av Drottninggatan och Lagerbergsgatan i centrala Uddevalla. Målningen är en hyllning till Uddevallagitarristen Robert Strängen Dala Dahlqvist, känd som gitarrist i Hellacopters och Dundertåget.

- Robert uträttade så mycket för svensk rockmusik under sin levnad och det är många i Uddevalla som vill hylla hans gärning, säger kultursamordnare Carl Casimir.

Arbetet med målningen startade torsdagen den 15 september och beräknas pågå cirka en vecka, eller mer beroende på vädret. Muralmålningen kommer att invigas officiellt under september eller oktober.

Konst i det offentliga rummet

Ursprungsidén var att motivet skulle bestå av händer som med teckenspråk formade namnet Strängen. Men under processens gång har konstnären och urvalsgruppen landat i ett något justerat motiv utan teckenspråk, där namnet Strängen i stället kommer att finnas inskrivet i ett stort plektrum. Husgaveln på Gyldenlövehuset, där målningen kommer att finnas, vetter åt norr och norra kyrkogården, där Robert Dahlqvist ligger begravd.

- Muralmålningen är både en hyllning och ett exempel på konst i det offentliga rummet. Uddevalla är ju en stad som tidigt främjat graffiti som konstart. År 2004 kom beslutet i vårt kommunfullmäktige om att acceptera graffiti som en konstform och att upplåta särskilda platser för målning, berättar Carl Casimir.

Tre konstnärer lämnade förslag i tävling

Initiativet till en hyllningsmålning kom något år efter Robert Dahlqvists bortgång år 2017. Uddevalla kommun arrangerade då en tävling och tre konstnärer lämnade in sina skisser.

En jury som bestod av kultursamordnare Carl Casimir, konstkonsult Sofia Bergman, centrumsamordnare Stefan Björling, samt Birgitta Dahlqvist som är Roberts mamma, valde motiv. Deltagande konstnärer var Carolina Falkholt, Camilla SCEB Boström och Felix OSSIP Nordqvist.

Kultur och fritidsnämnden fattade ett första beslut om muralmålningen redan 2019 men på grund av pandemin och sökande efter en lämplig plats, har projektet fått skjutas fram tills nu.

Strängensällskapet

Strängensällskapet har bildats till Robert Dahlqvists minne och varje år delas ett pris kallat Stämskruven ut. År 2022 gick priset till Moa Lenngren, gitarrist i Browsing Collection.

Kontakt

Välkommen att kontakta kultursamordnare Carl Casimir om du vill veta mer om muralmålningen.

En av Carolina Falkholts målningar som finns på Odense ungdomshus.