Elever skapar blomsterarrangemang i Margretegärdeparken

Nu börjar höstens blommor synas i centrum, och vårens lökar ska planteras i parkerna. Från tisdag i nästa vecka kommer du att kunna se ett vackert blomsterarrangemang framför scenen i Margretegärdeparken. Där ska elever från gymnasieskolans floristutbildning plocka av sommarens sista blommor i rabatterna för att skapa något unikt.

Ceriseröda, silverfärgade och gröna växter syns i en avlång fyrkantig blomlåda av cortenstål med rostig färg. Blomlådan står på Kungsgatan i centrum.

Höstens blommor börjar synas i urnorna i centrum.

Just nu förbereder personalen på gatu- och parkenheten allt inför planteringen av höstens blommor i urnor längs Kungsgatan, Norra Drottninggatan, på Kungstorget och på Ljungskile torg. Några urnor har redan fått årets höstblommor. Sommarblommorna plockas bort och jorden förbereds i rabatter och parker där det kommer att planteras vårlökar av olika slag om ett par veckor.

Unikt arrangemang av sommarens sista blommor

Innan alla sommarblommor tas bort ur parkerna kommer elever från gymnasiets floristutbildning att få skapa ett unikt blomsterarrangemang i Margretegärdeparken. De får plocka de sista sommarblommorna som fortfarande är vackra, bland annat dahlior. Initiativet till detta kommer från gatu- och parkenheten, efter det lyckade samarbetet under den stora parkkongressen i början av september då elever från floristlinjen fick göra blomsterarrangemang till Kungstorget.

- Det är jätteroligt, positivt och spännande att eleverna får göra något på riktigt, som allmänheten kan få ta del av. Och så fantastiskt för dem att få plocka blommor ur planteringarna, säger Christina Persson, florist och gymnasielärare på hantverksprogrammet florist.

Eleverna kommer att få arbeta med blomsterarrangemanget under måndag och tisdag nästa vecka. Därefter kommer blommorna att stå kvar så länge de är fina.

Höstblommor börjar planteras

Höstens blommor som planteras i urnor i centrala Uddevalla och Ljungskile består bland annat av ljung, skimmia och alunrot. Färgerna i urnorna kommer att gå i rött, silver och limegrönt alternativt rosa, lila och limegrönt, eller höstlikt rött och orange. Planteringen av höstblommor i urnor har redan startat. Lite senare, från vecka 41, inleds planteringen av vårens lökar.

- Det är mycket färg i vårens lökar, blommorna kommer att gå i rött, rosa, gult och orange. Vi kommer att plantera tulpaner, påskliljor, hyacinter, pingstliljor, frittularia och pärlhyacint, säger Sophia Pagerup, arbetsledare gata/park drift.