Har du mat och vatten för en vecka?

Det är dags för årets krisberedskapsvecka som i år fokuserar på hemberedskap och mat. Säkerhetssamordnare Nicklas Rudolfsson delar med sig av sina bästa beredskapstips.

En krislåda med hållbara matvaror är bra att ha hemma. Foto: Thomas Henrikson, MSB.

Måndagen den 26 september startar krisberedskapsveckan som är en årlig informationskampanj från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB.) Årets tema är mat och syftet med kampanjen är att öka vår motståndskraft inför samhällskriser.

Kunskap om krisberedskap

Uddevalla kommun hjälper till att sprida kunskap om krisberedskap genom att uppmärksamma MSB:s kampanj. Du kommer att hitta information på biblioteken, kontaktcenter och stadshuset samt en del ”pop-up” ställen i Uddevalla.

Kanske träffar du också på säkerhetssamordnare Nicklas Rudolfsson utanför din mataffär. Nicklas kommer att dela ut information och prata krisberedskap med dig som vill veta mer. Om du är nyfiken redan nu så svarar Nicklas på tre korta frågor om hemberedskap.

Vad ska man tänka på när det gäller mat och beredskap?

Att man ska göra det man kan enligt de möjligheter man har. Sju dagars hemberedskap och mat är bättre än inget, men fjorton dagar är dubbelt så bra. Sen behöver man inte göra allt med en gång, utan bygg upp och fyll på löpande.

Enkla tips är att det ska vara bra mat med lång hållbarhet. Sen bör det vara mat som går att äta direkt ”ur burk” och som man kan tillaga utan el. På MSB:s webbplats finns massa bra tips på hur man kan förbereda sig:

Tillgång till mat i kris - MSB

Har du fler hemberedskapstips?

Tänk på att se över hemberedskapen inom alla områden som energi, drivmedel och utrustning. MSB har tagit fram foldern ”Om krisen eller kriget kommer” som innehåller mycket bra information och checklistor. Lägg gärna till radiofrekvensen till P4 Väst i din checklista som i Uddevallaområdet är 103.3. P4 är den beredskapskanal som man ska lyssna på i krislägen.

Vill också passa på att tipsa om att Uddevalla Civilförsvarsförbund anordnar ett informationsmöte om livsmedelsberedskap lördagen den 1 oktober klockan 11.00 – 14.00. Då får du lära dig mer om att bygga upp matförråd, och vad som kan hända i samhället vid en kris. Informationsmötet är kostnadsfritt och anordnas på Bohusläns museum.

Hur kan man stötta varandra i hemberedskapen?

Etablera gärna ett ”krisnätverk” i ditt närområde för att kunna ta stöd av grannar och för att kunna hjälpa andra. Vid en större kris är det viktigt att hjälpas åt och ha handlingskraft, då vi alla är en del av totalförsvaret.

Mer om krisberedskapsveckan

Du hittar mer information om krisberedskapsveckan på uddevalla.se och Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap:

Krisberedskapsveckan 2022 - Uddevalla kommun

Förbered dig för kris – MSB

Tillgång till Mat i kris – MSB

Säkerhetssamordnare Nicklas Rudolfsson sprider kunskap om krisberedskap.