Så ska barnen få färre hål i tänderna

En daglig vana i att borsta tänderna och regelbundna matvanor. Nu samarbetar Folktandvården med fyra kommunala förskolor och en dagbarnvårdargrupp för att främja barnens tandhälsa. Målet är att allt färre barn ska ha hål i tänderna. 

Ett litet barn med ljust hår sitter och håller en grön tandborste i munnen och ser glad ut.

Nu pågår ett samarbete mellan Folktandvården och fyra kommunala förskolor och en dagbarnvårdargrupp med syftet att minska karies hos barn. Foto: Folktandvården Västra Götaland

Folktandvården har startat ett projekt som riktar sig till barn i åldrarna 1-6 år på fem orter i Västra Götaland och i områden där förekomsten av karies är mest utbrett. Projektet heter Hälsopromotörer i tandvården och pågår under tre år. I Uddevalla ingår Folktandvården Dalaberg i projektet tillsammans med förskolorna Hovhult, Jakobsberg, Dalaberg och Myntet, samt Lane-Ryrs dagbarnvårdargrupp, som alla ville delta i projektet.

Hälsosamtal med föräldrar

Inom projektet arbetar hälsopromotörer, en ny yrkesgrupp inom Folktandvården, med att ha enskilda hälsosamtal med föräldrar och stötta dem med att hitta goda vanor. Barn som inte har karies/tandvärk får bättre förutsättningar till god sömn och goda matvanor, vilket också främjar övrig hälsa.

I Uddevalla har projektet fått bidrag från Hälsopolitiska rådet.

- Jag tycket det är jätteroligt att vi kan samverka i de kommunala verksamheterna tillsammans med Folktandvården kring detta behov, för att åstadkomma förändringar för barnens skull. En bra tandhälsa är väldigt viktigt för livskvaliteten. De levnadsvanor som barnen får med sig när de är små är svåra att bryta som vuxen, här har vi allt att vinna, säger Emelie Eek, folkhälsostrateg.

Barnen får borsta tänderna och lära sig varför

Samarbetet med Folktandvården innebär att personalen på förskolorna ser till att barnen får borsta tänderna tillsammans en gång under dagen. Barnen får borsta tänderna själva i två minuter och får använda tandkräm med fluor. På så sätt får barnen en vana i att borsta tänderna, de får lära mer om hur man håller sina tänder friska med regelbundna matvanor och varför man ska borsta tänderna. Förskolorna har också fått en tandbox med pedagogiskt material från Folktandvården.

- Vi vill hjälpa barnen i förskolan med att förbättra deras munhälsa. Genom att stötta dem i tidig ålder kan vi stödja en förbättrad utveckling hos barnen. Vi arbetar med att förebygga ohälsa och hål i tänderna, så att alla barn ska få samma rättigheter och få de verktyg de behöver, säger Therese Rutgersson, pedagog på Hovhults förskola.

Mer information om Hälsopromotörer i Folktandvården