Hjärtan som klappar för välfärdsteknik

Undersköterskorna Caroline Jarsén och Janina Lindh vill att fler ska få uppleva fördelarna med välfärdsteknik. Tack vare klok teknik som medicingivare och fjärrtillsyn på natten skapas mer tid till mänskliga möten i vården.

två kvinnor står framför ett buskage som går i grönt och orange

Vi som arbetar med människor, vill ha tid till människor, säger Caroline Jarsén och Janina Lindh.

Caroline Jarsén och Janina Lindh arbetar inom hemtjänsten i Ljungskile och är undersköterskor med inriktning på välfärdsteknik.

- Jag såg ett reportage om välfärdsteknik alldeles i början av pandemin och blev väldigt intresserad. Intresset ledde mig vidare till en yrkesutbildning i välfärdsteknik på Yrkeshögskolan i Skövde, berättar Caroline.

Även Janina har vidareutbildat sig inom välfärdsteknik och har gått en yrkesutbildning på Yrkeshögskolan i Nacka.

- Personalbristen inom vården är väldigt påtaglig och vi måste hitta hållbara lösningar. Vi i vården kommer aldrig att kunna ersättas av teknik, men tekniken kan avlasta oss och skapa mer kvalitetstid till våra brukare, säger Janina.

Sprida kunskap och dela erfarenheter

Caroline och Janina kommer att besöka alla hemtjänstgrupper i Uddevalla kommun för att dela med sig av sina erfarenheter. Tanken är att sprida kunskap om hur välfärdsteknik kan vara ett stöd för både brukare och vårdpersonal.

Hur används välfärdsteknik inom vården i Uddevalla kommun?

- Medicingivare och fjärrtillsyn är två exempel på välfärdsteknik som vi redan använder. Medicingivaren fungerar som ett digitalt medicinskåp som påminner brukaren om att ta sin medicin. På så sätt blir det rätt medicin, i rätt tid, säger Caroline.

- Fjärrtillsyn innebär att brukaren får tillsyn på natten med hjälp av en kamera, i stället för att vårdpersonal gör besök nattetid. Självklart åker personalen ut om det behövs, men om det är en vanlig natt får brukaren sova ostört, berättar Janina.

På vilket sätt kan brukarens vardag bli enklare med medicingivare och fjärrtillsyn?

- Brukare som använder medicingivare upplever ofta att de blir mer fria och självständiga, och får ett större lugn i vardagen. Om man har fjärrtillsyn så blir nattsömnen bättre och man blir inte störd, samtidigt finns tryggheten att man får tillsyn via kameran, säger Caroline.

- Det kan vara bra att förtydliga att kameran som används för fjärrtillsyn mestadels är riktad mot taket, och endast filmar brukaren under korta stunder, för att säkerställa att allt är bra, tillägger Janina.

Vad innebär välfärdsteknik för medarbetare inom vården?

- Den mänskliga kontakten är oerhört viktig inom vården, och vi som arbetar med människor vill ha tid till människor. Tekniken kan avlasta oss, så att vi inte behöver lägga värdefull vårdtid på att ge mediciner, eller för att titta till en brukare som sover lugnt, säger Janina.

- Att jobba inom vården är väldigt givande och vi behöver bli fler som väljer vårdyrken. Om vi kan använda tekniken klokt skapar vi en bättre arbetsmiljö för personalen och brukare blir mer självständiga, avslutar Caroline.

Mer information om medicingivare

I filmen ”Att ha en medicingivare” berättar brukaren Agneta om hur medicingivaren ”Erik” stöttar henne i vardagen. Du kan titta på filmen och läsa mer om medicingivare här på uddevalla.se:

Medicingivaren Erik ger Agneta trygghet i vardagen

Mer information om välfärdsteknik

Uddevalla kommun är en av 10 modellkommuner i Sverige som deltar i ett nationellt projekt om välfärdsteknik tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Du hittar mer information om projektet och Uddevallas arbete här på uddevalla.se och på SKR:s webbplats:

Uddevalla digitaliserar för smartare äldreomsorg – Uddevalla kommun

Kompetenscenter välfärdsteknik – SKR