Mysig extravärme med braskamin

Är du en av oss som eldar lite extra i en braskamin just nu? Att tända upp en brasa ger mysig extravärme och kan hjälpa till att spara på dina uppvärmningskostnader.

En annan fördel med kamin är att du kan värma din bostad och kanske laga mat även vid strömavbrott.

Här är några tips innan du startar brasan:

  • Det krävs värme och mycket syre för att få en bra brasa! Använd endast torr ved, fuktig ved kyler elden, och orsakar dålig förbränning. Ha god lufttillförsel.
  • Kontrollera din rök. Vid god förbränning är röken oftast osynlig, men vid kalla dagar kan den vara vit av vattenånga. Vid ofullständig förbränning är röken väl synlig med kraftig lukt. Om röken är gulaktig, svart eller grå är det tecken på att det kommer ut mycket luftföroreningar.
  • Du som eldar har ett ansvar att inte orsaka problem för dina grannar. Röklukt kan vara störande. Barn, äldre, astmatiker och andra människor som lider av luftrörs- och andningsbesvär är extra känsliga. Om du bor i tätbebyggt område bör du bara elda i din kamin maximalt 2-3 brasor per vecka, för att inte störa dina grannar. Om det ryker rakt mot en granne ska du inte elda alls!
  • Vill du installera en ny kamin eller ändra en befintlig? Då behöver du göra en anmälan till kommunen. Prata med din sotare innan du gör ändringar eller börja elda mer i din befintliga kamin.

Läs mer på vår sida om vedeldning>>

eller se filmen "Elda rätt och bidra till en bättre miljö" från Naturvårdsverket

Frågor om energi och uppvärmning

Många har frågor om energi just nu, vi har samlat vanliga frågor och svar och många nyttiga tips på hur du kan spara energi hemma!

Energi och uppvärmning>>

Kommunen har opartiska energirådgivare som gärna hjälper dig som har funderingar runt energi och klimat. All rådgivning är gratis!

Energi- och klimatrådgivning>>