Uddevallas energismarta julbelysning tänds i november

Uddevalla kommun kommer snart att sätta upp julbelysning i Uddevalla, Ljungskile och Dalaberg. Julbelysningen består av energieffektiv ledbelysning som kommer ersätta ordinarie belysning på vissa ställen och vissa av installationerna använder timer för att spara ström.

bild på julbelysning över Bäveån, det är både vita lampor och röda bollar

Julbelysningen som kommer att tändas i Uddevalla är energieffektiv.

Julbelysningen består av LED-lampor, vilket minskar energiförbrukningen med ungefär 80 procent jämfört med traditionell belysning. En traditionell gatuarmatur förbrukar cirka 230 KW, vilket är dubbelt så hög effekt som en större juldekoration över en gata. För att möjliggöra än mer energismart julbelysning kommer ordinarie gatubelysning släckas ned där så är möjligt. Vissa av installationerna kommer även styras med timer för att spara ström.

Trygghetsperspektivet är prioriterat och belysning på offentliga platser, vägar, gång- och cykelvägar och tunnlar kommer inte försämras.

– Vi vill också efter år av pandemi lysa upp det offentliga rummet så att vi kan umgås och röra oss fritt, vilket också gynnar handeln. Det här är en bra lösning för samhället, allmänheten och näringslivet, säger Malin Krantz, kommundirektör i Uddevalla kommun.

Uddevalla kommun har ett pågående arbete med att successivt byta ut belysningsarmatur till ledbelysning i den offentliga miljön. Hitintills har man bytt ut 665 lampor, vilket motsvarar en besparing på 13500 KWh/år. Under 2023 kommer man att byta ut ytterligare 1000 lampor.

Julbelysningen i Uddevalla kommer att invigas 17 november, läs om invigningen: Ljusinvigning (vastsverige.com)