Byggnadspriset – årets nomineringar klara

Nomineringarna till byggnadspriset 2022 visar på stor bredd och omsorg om platsens förutsättningar. Byggnadsnämnden fattar beslut om årets vinnare den 17 november och du hittar de aktuella byggnaderna här på uddevalla.se.

Cirkuskvarnen vann byggnadspriset 2021 och i november utses årets vinnare.

Sex nybyggda och tillbyggda hus i Uddevalla kommun är nominerade till årets byggnadspris 2022. Kandidaterna sträcker sig från små naturnära fritidshus till större flerbostadshus. Syftet med byggnadspriset är att lyfta goda exempel och att öka intresset för hur byggnader och arkitektur påverkar människors välbefinnande.

Samspel med omgivande miljö

Förslagen till nomineringarna har kommit både från allmänheten och tjänstepersoner inom Uddevalla kommun. Samhällsbyggnadsnämnden fattar beslut om årets vinnare på sitt sammanträde den 17 november.

- Alla nominerade byggnader visar på samspel med omgivande miljö och bidrar till platsens upplevelsevärden. De strävar efter ett vackert yttre samt att liv, lust och läge ger livskvalitet, vilket är helt i linje med Uddevalla kommuns vision, säger bygglovshandläggare Linn Hermansson.

Placering och utformning

Faktorer som är betydelsefulla i nomineringsprocessen är placering och utformning, samt hänsyn till stads- och landskapsbilden och hur man tar tillvara natur- och kulturvärden. Det är viktigt att tänka på att det som byggs idag kommer att finnas länge, och ska tilltala både nuvarande och framtida invånare.

- I år har många av byggnaderna varit särskilt väl anpassade till platsens förutsättningar vilket har gjort urvalet svårare. Vi är mycket glada och nöjda med de slutliga kandidaterna som visar på en stor bredd, säger bygglovshandläggare Charlotta Claesson.

Titta på de nominerade byggnaderna

Du hittar de nominerade byggnaderna här på uddevalla.se. och kan också läsa mer om Uddevalla kommuns byggnadspris.

Lycka till alla nominerade!

Se årets nominerade byggnader för byggnadspriset

Byggnadspris - Uddevalla kommun

Frågor

Om du vill veta mer om arbetet med årets byggnadspris är du välkommen att kontakta bygglovshandläggarna Linn Hermansson och Charlotta Claesson.