Vacker utsmyckning av Uddevallas kvinnostatyer för att uppmärksamma våld mot kvinnor

Uddevallas kvinnostatyer smyckas idag med blomsterkransar för att uppmärksamma kommande Orange Day och avskaffandet av våld mot kvinnor.

Bild på staty med krans

Statyn Vera i Hasselbacken har smyckats med blomsterkrans.

Imorgon, fredag 25 november arrangerar Uddevalla kommun en manifestation med underhållning och andra aktiviteter på Kungstorget i Uddevalla för att lyfta avskaffandet av våld mot kvinnor under internationella "Orange Day".

För att ytterligare uppmärksamma dagen kommer flera kvinnostatyer i stan att smyckas med blomsterkransar och halsband i orange toner. Halsbanden har designats och bundits ihop av eleverna på Uddevallas floristutbildning.

De statyer som smyckas är ”Vera” i Hasselbacken, ”Flickan med flätan” i Margretegärdeparken, ”Vadande Flickan” i Sörkälleparken, ”Bomullspinnerskan” på Norra Drottninggatan och ”Flicka med näckrosor” i Gustaf B Thordens park.

– Att sätta kransar i varma, orange färger på våra statyer av kvinnor på Orange day ger lite extra fokus på kvinnorna. Dessutom lyser det upp i höstmörkret säger Fredrik Stengavel, enhetschef på gatu- och parkdrift.

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling 1999 och Orange Day startade 2008 av dåvarande generalsekreterare.

Uppträdande och tal på Orange Day, evenemang>>

Läs mer om vår konst på stan>>

Kontaktperson: Fredrik Stengavel, enhetschef gatu- och parkdrift, telefon: 0522-697343