Livsberättargrupp ger gemenskap och glädje

I en lokal på Skoglyckans vård- och omsorgsboende sitter några seniorer i sköna fåtöljer runt ett kaffebord. De har precis samtalat om skoltiden som varit dagens tema i den Livsberättargrupp de deltar i. Deltagarna bor på vård- och omsorgsboendet eller på trygghetsboendet intill, och de träffas varannan vecka för att samtala om minnen.

Glada skratt under livsberättargruppen på Skogslyckan. Två äldre kvinnor sitter med en kvinna ur personalen i mitten.

Glada skratt under Livsberättargruppen på Skogslyckan. På bilden syns Elisabeth Ask, Lillemor Nicklasson och Linnea Fransson.

- Vid matbordet på boendet blir det mest prat om väder, vind och vad som är på tv:n, det här är något helt annat, vi kan gå på djupet och det gillar jag. Det här är mycket trevligt, det svåra är att hålla sig till ämnet, för det är mycket som man vill berätta om, berättar deltagaren Lars-Olof Gezelius och skrattar.

Två samtalsledare, Lillemor Nicklasson och Jaana Sova, som också arbetar som undersköterskor, är de som bjudit in och är utbildade samtalsledare på just konceptet Livsberättargrupp.

- Jag tänkte att det här skulle vara kul att göra, men inte att det skulle vara så vansinnigt roligt som det är. Jag lever på de här samtalen i flera dagar, berättar Lillemor och kollegan Jaana instämmer.

Dela minnen från livet och blicka framåt

En Livsberättargrupp är en samtalsmetod från Stadsmissionen. I Livsberättagruppen ingår tio träffar med bestämda teman att samtala utifrån. Det handlar om att dela minnen från sitt liv, från barndom till ungdomstid och vidare till minnen från arbetslivet till exempel. Man blickar också framåt och pratar om vad som kan göras för att ha ett så bra liv som möjligt här och nu och resten av livet.

- Här pratar vi saker som man inte pratar om så ofta. Det är trevligt att minnas tillsammans, säger Yvonne Svensson som tagit med sig ett fotoalbum till dagens samtal.

16 samtalsledare har utbildats

Sedan tidigare är det Livsberättargrupper i gång på Ryttarens café och aktivitetscenter, och även digitala varianter har testats. Båda sorter har varit mycket uppskattade av deltagarna.

- Vi har i år kunnat utbilda 16 samtalsledare inom olika verksamheter i socialtjänsten, så nu är tanken att vi kan ha denna form av träffar på flera olika håll, vilket är jättekul, berättar Jana Persson Edgren utvecklare i socialtjänsten.


En kvinna bläddrar i ett fotalbum

Trevligt att minnas tillsammans, tycker Yvonne Svensson

Gemenskap, trygghet och glädje

Det är de positiva utvärderingarna från tidigare deltagare, som gjort att socialtjänsten vill satsa vidare på den här formen av aktivitet. Ord som gemenskap, trygghet och glädje är återkommande från deltagare. För gruppen på Skogslyckan står ungdomsåren och första kärleken som tema vid nästa träff och deltagarna tror att det blir lättpratat, som det brukar.

- Det kan hända att personer berättar saker som inte varit så positiva, men det är fint att även dela sorgliga minnen. Det är upp till en själv vad man vill dela med sig av, det känns skönt, säger Linnea, som med sina 89 år är äldst i samtalsgruppen.

Vill du veta mer om Livsberättargrupp?

Ryttaren Café & Aktivitetscenter börjar nya livsberättargrupper varje termin.

För mer information, kontakta gärna:

Maria Åkesson
Aktivitetssamordnare på Ryttarens café och aktivitetscenter
telefon 0522-69 51 02

Liveberättargruppen på Skogslyckan sitter samlad kring ett bord, en kvinna håller i ett fotoalbum

Livsberättargruppen på Skogslyckan träffas varannan vecka och pratar om minnen. På bilden syns (från vänster) Elisabeth Ask, Lillemor Nicklasson, Linnea Fransson, Lars-Olof Gezelius, Yvonne Svensson och Jaana Sova.