Ljungs-Hälle förskola växer fram

Nu börjar den fina förskolan på toppen av Hälle i Ljungskile att ta form! Ljungs-Hälle förskola har en inspirerande utemiljö med skogen alldeles intill, och den sprillans nya förskolan öppnar sin verksamhet i höst. På tisdagen var det öppet hus då särskilt inbjudna barn och föräldrar fick möjlighet att ta en första titt in i lokalerna.

En man och en kvinna som står framför nya förskolan med en barnvagn med två nyfikna barn.

Föräldrarna Niklas Alberg och Lovisa Andreasson tycker att den nya förskolans utemiljöer ser fantastiska ut.

Förskolan byggs av fastighetsbolaget Hemsö, som kommer att äga byggnaden som ska hyras ut till kommunen enligt ett samverkansavtal. Entreprenör för bygget är Peab.

Ljungs-Hälle förskola byggs för att ha plats för sammanlagt 160 barn, som kommer att vara uppdelade på åtta hemvister med vardera 20 barn. Förskolan byggs i två våningsplan. De äldre barnen kommer att hålla till i lokalerna en trappa upp, och de yngre barnen kommer att vistas i lokalerna på entréplan, där varje hemvist har en egen entré. Utemiljön är inspirerad av naturen, och kommer också att vara avdelad i olika delar, där någon del – ”Vildingarnas land” - är anpassad för de lite äldre barnen.

Förskolan blir certifierad enligt Svanen

Inne i förskolan kommer det att finnas både grupprum, skötrum, vattenlek, samlingsrum/hemvist, tillagningskök, ateljéer och ett gemensamt torg/matsal där barnen får äta tillsammans. Hela förskolan kommer att bli certifierad enligt Svanen, vilket ställer höga krav på inredning och materialval.

Tobias Lagerwall, projektchef på Hemsö, hälsade välkommen till det öppna huset och sa att förskolor är väldigt roliga byggprojekt. Han berättade att det viktigaste är att barnen känner sig trygga, och att personalen kan arbeta bra i lokalerna och i utomhusmiljön.

”Här ser fantastiskt fint ut”

Roger Ekeroos, barn och utbildningsnämndens ordförande, har sett bygget växa fram.

- Behovet av förskolor och skolor är stort i Ljungskile, jag blir ofta kontaktad av föräldrar om detta. Det känns otroligt bra att vi nu börjar få nya förskolor och skolor på plats. Här ser fantastiskt fint ut, säger Roger Ekeroos.

Therese Johansson, arbetschef Peab, sa att förskolan är ett väldigt roligt projekt där parterna tänkt ihop gemensamt.

Efter en kort inledning fick de inbjudna möjlighet till en guidad vandring i lokalerna inomhus och i utemiljöerna.

personer i varselkläder står framför förskolan, där det finns beachflaggor

Tobias Lagerwall från Hemsö hälsade alla välkomna, här syns också Mats Hallin och Therese Johansson från Peab och Roger Ekeroos, barn och utbildningsnämndens ordförande.

en man i orange varselkläder och hjälm står inne i byggnaden, det pågår byggarbete

Mats Hallin guidade runt inne i förskolans lokaler, här syns en av hemvisterna.

Mamma visar skiss för sitt barn

Inomhus gick det att se skisser på den nya förskolan.

den blåtonade förskolan, sedd utifrån

Ljungs-Hälle förskola går i blå nyanser och ligger längst upp på Hälle.

trästockar och lekredskap

En del av Vildingarnas land, där det finns högstubbar och lekredskap för de lite äldre barnen, skogen ligger alldeles intill.

Vattenlek - en ränna där det kan rinna vatten, och sand i en låda utomhus

På gården finns bland annat en plats för vattenlek.