Uddevalla deltar i Nationell Filmvecka för barn och unga

Denna vecka är det Nationell Filmvecka för barn och unga och i Uddevalla blir det extra fokus på filmer under hela veckan. Sammanlagt får 900 elever och lärare gå på skolbio, det blir också filmworkshop på biblioteken och kortfilmsvisning på Rampen.

Biostadens glasfasad med ugglan som symbol

Under den Nationella filmveckan får 900 elever och deras lärare se film på Biostaden i Uddevalla.

Nationell Filmvecka äger rum i hela Sverige 20-26 mars, och är utlyst av BUFF Malmö filmfestival. Festivalen vill få så många aktörer som möjligt runt om i hela Sverige att göra en samlad push för barn- och ungdomsfilm under en och samma vecka. Målet är att alla i hela Sverige ser film för en ung publik den här veckan. Uddevalla deltar i den Nationella filmveckan.

- Nu uppmärksammar vi film för barn och unga, det känns roligt att vi kan göra det i ett större sammanhang, att det pågår massor av filmverksamhet i stora delar av landet under en och samma vecka. Här i Uddevalla har vi satsat både på att skapa egen film på våra bibliotek, men också på att se film, säger Charlotta Byberg, barnkultursamordnare.

- Det blir skolbiovisningar för elever i årskurs 6 och 7. Vi har valt att visa Mina bröder och jag, en film som blev utsedd till bästa film av ungdomsjuryn på BUFF 2022, säger Cajsa Gustafsson på grundskolans utvecklingsenhet.

Program i Uddevalla under Nationella filmveckan

Skolbio

Filmen Mina bröder och jag visas som skolbio på Biostaden i Uddevalla under tre dagar i rad, med start på tisdag 21 mars. Filmen visas för elever i årskurs 6 och 7, och sammanlagt finns plats för 900 elever och lärare dessa tre dagar.
Mer info om filmen Mina bröder och jag

Gör din egen stop motion-film

På alla våra bibliotek: Ljungskile bibliotek, Dalabergs bibliotek, Stadsbiblioteket och Rampens bibliotek blir det filmworkshop under veckan! Testa att göra film med hjälp av pedagoger från Hemkodat! För barn i åldrarna 7-12 år. Vi filmar legofigurer med surfplattor och använder stop motion-metoden för att ge dem liv på skärmen. Se tid, plats och hur du anmäler dig i barnkulturprogrammet Barnkulturprogram vår 2023 - Uddevalla kommun

Rampen-bio: Dröm och verklighet

På Rampen visas ett animerat kortfilmspaket med fyra filmer tisdag 21 mars. Här får du möta pojken som drömmer om en fotbollskarriär, de två vännerna som blir så arga på varandra men ändå behöver varandra för att klara av ett stort problem. Barnet med de livliga drömmarna och djuren som lever i jorden och drömmer och kämpar för att alla växterna ska få stanna kvar där de är. Filmerna är sammanlagt 30 minuter och passar för barn i åldrarna 3-6 år. Alla filmerna är utan tal och text.
Tid och plats: Tisdag 21 mars klockan 15.00 på Rampens bibliotek.
Boka plats via telefon 0522-69 62 11, filmvisningen är gratis.
Mer information om kortfimerna på Rampen-bio

Mer information om BUFF Nationell Filmvecka 2023