Medicingivare förenklar för Bo i vardagen

Uddevallabon Bo Eliasson behöver ta mediciner fem gånger om dagen och har sedan en tid tillbaka en digital medicingivare, som hjälper honom med detta. Bo bor i centrala Uddevalla och det är hemtjänsten som fyller på medicingivaren var fjortonde dag.

En man sitter i en soffa och det hänger tavlor bakom honom

Bo Eliasson känner sig trygg med att använda en medicingivare.

-Jag klarar mycket, före och efter medicinerna, på egen hand, så därför har det känts onödigt att personal skulle komma hit bara för att hjälpa mig med medicinerna. Nu har jag roboten som talar om för mig när det är dags, berättar Bo nöjt.

Bo berättar också att han kan slappna av på ett annat sätt, jämfört med om personal skulle komma fem gånger per dag. Det kan vara svårt för dem att komma på exakta tider och just att ta medicinerna på rätt tid är mycket viktigt för Bo, för att medicineringen ska fungera på bästa sätt. Han berättar att han är tacksam för medicinroboten, som han kallar den, och uppmuntrar personer till att prova, om de skulle få chansen.

Att använda olika tekniska lösningar för att underlätta för personer i vardagen, pågår på flera olika håll inom socialtjänsten i Uddevalla. Andra exempel på digitala lösningar är fjärrtillsyn på natten och sensorer som upptäcker fall.

- Vi har kommit ganska långt inom socialtjänsten i Uddevalla med medicingivarna, vi har 63 ute och vi arbetar för att få ut fler varje vecka, berättar Emmy Karfunkel, som är sjuksköterska med särskilt uppdrag att introducera medicingivare för personer som är inskrivna i hemsjukvården.

Titta på filmen (2 minuter) som visar hur Bo använder sin medicingivare och där han även berättar hur det förenklar för honom i vardagen.

Syntolkad version av filmen

Länk till syntolkad version av filmen med Bo

Läs mer om hur Uddevalla digitaliserar för smartare äldreomsorg