Hållbara måltider i skolan och för våra äldre

Inom kommunens måltidsservice serveras mer än 15 000 måltider varje dag till skola och äldreomsorg. Maten som serveras är både god och näringsrik och ska bidra till så lite miljöpåverkan som möjligt.

bild på tjej som äter mat
  • Frukt och grönt efter säsong Vi väljer alltid råvaror efter säsong. Nu under vintern väljer vi framförallt rotfrukter, kål, frysta grönsaker och bär samt groddar och skott. Under denna period väljer vi bort tomat, gurka, sallad och paprika. Att välja råvaror på detta sätt är mer klimatsmart, nyttigare, billigare och det smakar faktiskt bättre.
  • Testa något nytt! När vi planerar våra menyer vill vi erbjuda variation och en möjlighet att prova helt nya livsmedel och maträtter. Vi lagar vegetarisk mat ungefär en gång i veckan, på så sätt påverkar vi klimatet mindre.
  • Alla vinner om matsvinn förvinner! Vi försöker aktivt minska matsvinnet och mäter alla typer av svinn regelbundet. Matsvinn är dels sådant som skärs och sorteras bort redan vid matlagningen och dels mat som inte går åt under serveringen. Tallrikssvinnet är det som gästen väljer att inte äta upp och där kan alla vara med och påverka.
  • Klimatsmart! Vid menyplanering och råvaruval beräknas alltid måltidens klimatpåverkan utifrån våra mål. Vi väljer livsmedel med låg klimatpåverkan som tillexempel havreris och matkorn istället för ris. Vi väljer också kyckling, MSC-märkt fisk och gröna proteiner framför nötkött. 
  • Ekologiska livsmedel! Av den totala kostnaden för inköpta livsmedel står ekologiska livsmedel för 29 % (januari 2023).

Vad kan du göra hemma?

Kanske kan du, precis som kommunen försöka planera så att du minskar miljöpåverkan från matlagning:

  • Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk (MSC, ASC).
  • Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsligare frukter och grönsaker efter säsong.
  • Minska svinnet - förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.

Råden kommer från livsmedelsverket.se, på deras hemsida får du fler tips på hur du kan äta för att bidra till en bättre miljö.

Har du frågor om maten i kommunens verksamheter?

Kontakta gärna oss på kommunen om du har synpunkter eller frågor om maten! Ring vårt kontaktcenter: 0522 - 69 60 00.

Livsmedelsverkets klassiska matcirkel som har uppdaterats till en grönare version!

Livsmedelsverkets klassiska matcirkel som har uppdaterats till en grönare version!