Skynda för att njuta av våra blommande körsbärsträd!

Just nu blommar de nyplanterade körsbärsträden i Brattska ängen. Ta gärna en tur förbi parken och njut av den fina blomningen. Skynda dig, blomningen varar bara en vecka! 

Ett vackert körsbärsträd i blom

Nu blommar körsbär i våra parker!

Kommunen har planterat flera prydnadskörsbär av sorten Vårkörsbär (Prunus ´Accolade´) i parken Brattska ängen, som ligger mellan Strömstadsvägen och Bastionsgatan, vid Brattgatan.

- På sikt ska antalet träd utökas med fler och olika slags körsbärsträd för att förlänga blomningsperioden. Det kan på sikt bli en liten körsbärsträdgård, säger Sofia Stengavel, kommunens projektledare för grönstruktur.

Central mötesplats

Kommunen fick pengar för att plantera träd centralt i Uddevalla i kompensation för yta som krävdes vid en etablering. Valet av plats för att plantera nya träd föll på Brattska ängen som tidigare inte haft så mycket träd.

I kommunens planering av kommande Västra Centrum är Brattska ängen en central mötesplats som redan nu alltså får höjda sociala och biologiska värden genom att de nyplanterade prydnadskörsbären.

Att valet föll på körsbär har flera olika skäl, den vackra blomningen på våren, betydelsen för biologisk mångfald där träden lockar mängder av bin och dessutom får betraktare av blomningen att må bra.

Sprider glädje

Körsbärsträdens blomning njuts och firas på många ställen i världen, inte minst i Kungsträdgården, Stockholm.

- Sakura! utropar Per Bäckström som är projektchef i kommunens stadsutveckling. Som japanvän är jag extra glad för de nya körsbärsträden och hoppas vi kan fira blomningen med samma glädje som japanerna gör när körsbärsträden blommar!

Förutom i Brattska ängen finns bland annat körsbärsträd på Norra Drottninggatan mellan järnbron och bokhandeln där det växer pelarkörsbär (Prunus ´sato-zakura´, Ama no gawa).

Har du frågor om körsbärsträden?

Kontakta Sofia Stengavel på telefon 0522 - 69 73 11, eller ring vårt Kontaktcenter, telefon 0522- 69 60 00.

Bild där en person med varselkläder sträcker sig upp mot ett blommande körsbärsträd

Körsbärsträden i parken Brattska ängen