Kulturskolan fyller en viktig funktion i kommunen

Kulturskolan i Uddevalla erbjuder kommunens barn och ungdomar musik, teater, dans samt bild och form, fördelat på 1200 hundra platser. Verksamheten bedrivs inte bara i kulturskolans lokaler på Skolgatan utan även i flera skolor i kommunen.

Bild på kulturskolan på Skolgatan

Kulturskolan har verksamhet i den gamla flickskolan från 1896.

Sedan 1971 har kulturskolan huserat i i den gamla flickskolan på skolgatan i Uddevalla. Men den pampiga byggnaden i jugend stil stod färdig redan 1896. Stilen som var dominerande i slutet av 1890-talet och en bit in på 1900-talet hämtade inspiration från naturen gärna med med olika växtmotiv.
Det ser man tydligt i fönstren som vetter ut mot Skolgatan där fönstren är smyckade med blommor som lyser upp aulan, som finns innanför, i regnbågens alla färger.

- Barnen brukar säga att de kommer in i Harry Potter huset vilket man kan förstå. Här i aulan brukar vi ha små konserter och föreställningar. Här brukar vi även ha juldans för kommuners förskolor med dans runt granen, säger Anders Malmsköld som är enhetschef på kulturskolan.


Flera verksamheter

Byggnaden är stor, med många rum, men ändå ryms inte all verksamhet i huset, utan det är främst musiklektioner som huserar i byggnaden. Bild och form, dans och teater håller till i Sinclair gymnasiets lokaler.
- Vi har cirka 900 unika elever på Kulturskolan som fördelas på 1200 platser i ämnena musik, bild och form, dans och teater.

Tekniken skapar möjligheter

Med teknikens hjälp och gruppundervisning har man kunnat minska köerna till kulturskolan genom att man numera kan ha fler elever samtidigt på lektionerna.
- För ett antal år sedan hade vi 200 personer i kö för att spela piano. Genom ny teknik, där barnen sitter med hörlurar och läraren kan styra vem som hör vad, kan man ha flera elever samtidigt. Samma koncept gäller med trummor, säger Martin Frennnberg, samordnare på kulturskolan.

Tillgänglighet

Att göra kulturskolans aktiviteter tillgängliga för alla är ett prioriterat område.
- Funktionshindrade är en grupp, men det finns även andra anledningar till att vi måste bedriva verksamheten ute på plats, till exempel när man har svårt att sig in till Uddevalla, säger Sandra Vega, enhetschef och fortsätter. Dans finns även i Ljungskile och på Källdalsskolan (Rampen), Teater har vi också i Ljungskile. Vi har även en öppen orkesterverksamhet på Dalabergsskolan och på Äsperödsskolan för de som går i årskurs 3-6.

Läs mer om kurserna kulturskolan erbjuder