De vann internationella UF-priset och får åka till Japan

Gymnasieeleverna Moa Stalfors Johansson, Linnéa Louis och Lovisa Persson har vunnit det Internationella priset i Ung företagsamhet. Det innebär att de i september får åka en vecka till Uddevallas vänort Okazaki i Japan. Där får de föreläsa om sin vinnande affärsidé om hur man kan göra lyxig mat på billiga råvaror. 

Tre glada tjejer med vita t-shirtar tittar in i kameran

Moa Stalfors Johansson, Linnéa Louis och Lovisa Persson har vunnit det Internationella priset i Ung företagsamhet.

De tre vinnande eleverna går på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Uddevalla gymnasieskola Agneberg.

Eleverna kommer att bo hemma hos japanska värdfamiljer, liksom deras UF-lärare Patrik Johansson. I Okazaki ska de åka runt till olika gymnasieskolor där de får föreläsa om sin vinnande affärsidé – en receptbok som går under namnet Åtta råvaror. De har tryckt upp sin receptbok med hjälp av sponsring från bland annat företaget Zeta.

Inspirera fler unga att starta företag

Syftet med det japanska utbytet är att introducera Ung företagsamhet på gymnasienivå för att inspirera fler ungdomar att starta eget och att det i förlängningen kan bidra till att skapa fler arbetstillfällen. Eleverna inspireras och lär sig av varandra samt knyter livslånga kontakter som fördjupar vänortsarbetet.

- Nu håller de tre eleverna på och förbereder sig för resan till Japan, de tar fram presentationer och annat material och ser väldigt mycket fram emot detta, det är jätteroligt, säger Ing-Marie Lagnéus, vänortssekreterare och gymnasielärare.

Juryns motivering till det Internationella priset i Ung företagsamhet

”Att laga enkel mat är en konst, att göra god och kreativ mat av en mindre peng och att man inte alltid behöver det dyraste för att det ska bli gott.

Genom att exempelvis välja billigare styckningsdelar för att bevisa att det även går att göra lyxig mat på billigare råvaror.

Med hjälp av åtta råvaror har de tagit fram tre maträtter, till tre olika tillfällen, per råvara. De har specialiserat en maträtt till vardag, en till helg och en som passar till fest.

Detta är en spännande affärsidé som ligger helt rätt i tiden när man behöver hushålla med sina resurser och som vi hoppas kan passa för den japanska marknaden eller åtminstone ge dem en idé om att göra något liknande”.

Juryn till det Internationella priset i Ung företagsamhet utgörs av vänortskommitténs ordförande Christina Nilsson, kommundirektör Malin Krantz, strateg Stellan Hedendahl och gymnasiets verksamhetschef Stefan Einarsson.

Mer information om Uddevallas vänorter