Ljuvliga dofter sprids över Uddevalla

I tre urnor vid Kampenhof i Uddevalla har elever som går på Grundutbildning Trädgård vid Kunskapsförbundet Väst planterat vackra blommor. Planteringen heter Ljuvliga dofter och består av vita Lobelior, gula (vita) Petunior, orange tagetes och vitgula Lejongap som kröns av röda ananassalvior i mitten.
– Tanken är att med vindarna från havet, så ska dofterna spridas över hela Uddevalla, säger David Ekelund, som är lärare på trädgårdsutbildningen, som är förlagd i Nuntorp utanför Brålanda.

Elever som går på Grundutbildning Trädgård vid Kunskapsförbundet Väst Ramona Andersson Zandra Danielsen Mathias Johansson Benny Hagenmyr Therese Nordström

Ramona Andersson, Zandra Danielsen, Mathias Johansson, Benny Hagenmyr och Therese Nordström.

Att elever från Nuntorp planterar blommor i Uddevalla beror på ett samarbete mellan Uddevalla kommun och Kunskapsförbundet Väst.

– Jag var på besök hos David på Nuntorp och då spånade vi fram den här idén att eleverna kunde rita förslag, komma hit, och plantera, säger Sophia Pagerup, arbetsledare på Uddevalla kommun.

Luktar Ananas

Att det blev just det här förslaget, Ljuvliga dofter, som drog det längsta strået och blev det vinnande bidraget förklarar Sophia med:
– Att just dofter är ju jätteroligt. Växten ananassalvia lät väldigt intressant. 

David fyller i:
– Det som är speciellt med den här är ju att den har en tydlig ananasdoft. Längre fram, när den blir större, så får den en stark röd färg på blommorna - det blir maffigt och exotiskt.

Förra årets elever

Therese Nordström som är en av eleverna från Nuntorp som planterade blommorna under dagen tycker det blir riktigt lyckat.

- Det är inte vi som planterar som har ritat och valt blommorna utan det är förra årets elever, men det blir jättesnyggt. Sen kommer det bli ännu snyggare när det blommar och alla färger kommer ihop sig.

Samarbete

Samarbetet ger mycket för eleverna då de får göra något som kommer finnas ute i vekligheten. Eftersom de även producerar plantor på skolan, så blir det en helhet, från idé till planering av produktion och sen plantering på plats.

Och som det låter så blir det ett återkommande samarbete.

- Det är jätteroligt att ha ett samarbete och kul för eleverna att vara med från början till slut, avslutar Sophia.