Nu får 21 invånare testa elcykel gratis

Under 6 veckor i höst får 21 invånare bosatta inom kommunen låna en elcykel helt gratis. Det är Västtrafik som i samarbete med Uddevalla kommun vill få fler att ändra sina resvanor och låta bilen stå. I torsdags fick de första elcyklisterna kvittera ut sin lånecykel inom ramen för projektet El-cyklist.

Två kvinnor står framför en elcykel

Marie Ringfeldt-Jensen från Västtrafik och Birgitte Johansson från Uddevalla kommun var på plats då elcyklarna delades ut under torsdagen.

Lena Janson var en av dem som kvitterade ut en elcykel på torsdagseftermiddagen.

- Det här är en jättekul idé, jag ser väldigt mycket fram emot att få testa elcykel. Jag har tänkt använda cykeln till jobbet och låta bilen stå. Man kommer kanske ta lite längre cykelturer också, säger hon.

Elcyklarna väldigt uppskattade

Marie Ringfeldt-Jensen från Västtrafik och Birgitte Johansson från Uddevalla kommun var på plats när cyklarna fördelades. Villkoret för att få låna en elcykel är att man cyklar minst tre dagar i veckan. Efter att lånetiden är slut får deltagarna svara på en enkät.

- Det här är ett av Västtrafiks beteendeförändringsprojekt som är väldigt uppskattat. Vi vill få fler bilister att testa en ny vana, att ställa bilen och ta cykel istället. Det finns en stor nyfikenhet kring elcyklar, många vill köpa men först vill de testa hur det fungerar. Efter lånetiden är det många som faktiskt tar steget och köper en egen elcykel, säger Marie Ringfeldt-Jensen, projektledare på Västtrafik.

Stort intresse i Uddevalla

I juni fick deltagare anmäla sitt intresse för att låna en elcykel. I Uddevalla väckte projektet stor uppmärksamhet – så många som 228 invånare anmälde sig och av dessa valdes 21 personer ut.

- Det är väldigt roligt att det finns ett så stort intresse för att testa elcykel. Vi valde ut deltagare för att få en spridning både i ålder och en jämn fördelning mellan män och kvinnor, säger Birgitte Johansson, miljöstrateg i Uddevalla kommun.

Projektet El-cyklist pågår i Uddevalla från 17 augusti till 4 oktober. I projektet El-cyklist får alla kommuner i Västra Götalandsregionen möjlighet att vara med och låna ut elcyklar till sina invånare under en period.

Mer information om projektet El-cyklist och andra beteendeförändringsprojekt på Västtrafiks hemsida

En kvinna med cykelhjäm hållert i en elcykel och tar emot en reflexväst, fler kvinnor står vid en annan cykel och pratar

Under torsdagen delades elcyklar ut till de invånare som anmält sitt intresse för att vara med i projektet El-cyklist.