Forshälla-Strands förskola har tätt hus

Forshälla-Strands förskola byggs i Råssbyn och planeras öppna under våren 2025. Arbetet går snabbt framåt och byggnaden har nu tätt hus. Förskolan kommer att ha plats för upp till 160 barn, bli certifierad enligt Svanen och ha solceller på taket.

tre glada män i bygghjälmar och varselvästar står framför ett hus med byggnadsställningar

Roger Ekeroos, barn och utbildningsnämndens ordförande, Tobias Lagerwall, projektchef Hemsö och Simon Hagman, projektchef K21 Entreprenad är glada för att Forshälla-Strands förskola växer fram och nu har tätt hus.

Forshälla-Strands förskola byggs av fastighetsbolaget Hemsö på uppdrag av Uddevalla kommun. Totalentreprenör för bygget är K21 Entreprenad.

Just nu pågår installationer av el, ventilation och VA, snickeriarbete, målning, samt markarbeten utanför förskolan. Taket är besiktigat och klart, solpanelerna sitter uppe, fasaden håller på att sättas upp och invändigt är mellanväggarna uppe.

- Det är så oerhört kul att se de beslut vi tog för några år sedan om att bygga fler förskolor nu går från ord till handling, nu ser vi resultatet. Vi har under lång tid haft ett jättestort behov av nya, fräscha och framförallt större lokaler för barnen i vår kommun. Extra roligt är det att vi bygger en förskola i en sådan här unik miljö, säger Roger Ekeroos, ordförande i barn och utbildningsnämnden.

Förskolan certifieras enligt Svanen

Forshälla-Strands förskola byggs i två plan och kommer att ha plats för upp till 160 barn, fördelade på åtta hemvister med fyra entréer i markplan. Förskolan får ett eget tillagningskök och det kommer att finnas groventréer med kapprum, samt grupprum, skötrum, toaletter, samlingsrum/hemvist, ateljéer och torg/matsal.

Förskolan ska värmas med bergvärme och har solpaneler på taket. Hela byggnaden kommer att certifieras enligt Svanen, vilket innebär höga krav på inredning och materialval.

- Vi på Hemsö känner en stor stolthet över det förtroende vi fått av Uddevalla kommun att uppföra och förvalta denna fina förskola. Denna förskola kommer vara en viktig arbetsplats och en viktig del i livet för alla de barn som kommer gå här under många år framöver. Därför känns det också extra bra att vi har ambitionen att certifiera förskolan enligt Svanen. Då kan vi vara trygga med att förskolans lokaler ger förutsättningar för en bra arbetsmiljö och att vi bygger in material som inte påverkar barnen negativt, säger Tobias Lagerwall, projektchef Hemsö.

Byggs i ett fritt läge

Förskolan byggs i ett fritt läge, med skog, ängar och åkrar intill och en härlig utsikt mot havet. Den stora gården utanför byggnaden kommer att delas in i olika sektioner anpassade för barn i olika åldrar. Ytan blir kuperad med buskar och träd, trappor, gångar, vindskydd och en liten scen. Färgen på förskolan blir olivgrön med gula inslag vid fönstren.

När förskolan är klar kommer den att hyras ut till Uddevalla kommun enligt ett samverkansavtal med Hemsö.

Läs mer om Forshälla-Strands förskola

Vill du söka plats på Forshälla-Strands förskola? Läs mer om hur du gör

en byggnad med byggställningar och olivgrön fasad samt skog intill

Den nya förskolan är olivgrön med gula inslag vid fönstren. På taket sitter solpanel.

människor står inne i förskolan på andra våningen

Forshälla-Strands förskola byggs i två plan. I veckan fick politiker och tjänstepersoner från Uddevalla kommun se hur långt bygget har kommit.

utsikt från ett fönster på andra våningen mot havet och över åker och äng

Framför förskolan ska en stor utegård göras iordning, som ska delas in i olika sektioner. Utsikten från förskolan är naturskön och vetter mot ängar, åker, skog och hav.

ljus lokal inne i förskolan med stora fönster

En av de ljusa lokalerna inne i förskolan.