Företag samarbetar med Socialtjänstens Daglig verksamhet LSS
Socialtjänstens stödpedagoger besökte nyligen företaget Nordic Leather group, som sedan flera år tillbaka samarbetar med Uddevalla kommun och tar emot individer från Daglig verksamhet. De berättar här hur ett sådant samarbete ser ut och hur allt går till. Nu söker de fler företag som vill ta emot.
Emma Baldesjö och Josephin Gierke, båda stödpedagoger inom företagsplaceringar LSS på Socialtjänsten, har ett bra och upparbetat samarbete med Nordic Leather group. Deras kontaktperson där är administratör Caroline Pettersson som berättar att företaget själva tog kontakt med kommunen, redan för tre år sedan.
Då fick Caroline uppdraget av sin chef att undersöka möjligheterna att hjälpa människor som har svårt att komma in på den reguljära arbetsmarknaden. Hon fick kontakt med daglig verksamhet på Socialtjänsten i Uddevalla kommun, och kort därefter tog företaget emot sin första placering.
- För oss på Nordic Leather Group passar det väldigt bra att samarbeta med Daglig Verksamhet, eftersom vi arbetar utifrån vår värdegrund med ett stort hjärta för både miljö och människa, berättar Caroline.
Caroline beskriver att det inte alls är svårt att hitta passande arbetsuppgifter, att företaget snabbt anpassar sig till att tänka på ett nytt sätt och att det blir en win-win-situation, både för personen och företaget. I dagsläget har de fyra personer från Dagliga Verksamhet på företaget.
- Den första personen som vi tog emot har genomgått en enorm personlig utveckling och är idag en helt annan person. De växer i sig själva och det är så roligt att se, säger Caroline leende.
Allt bygger på frivillighet
Josephin förklarar hur processen går till när en persons möjligheter kartläggs med hjälp av deras arbetsmaterial för att få en placering på företaget. Allt bygger på frivillighet – samverkan mellan företaget, personen och stödpedagoger, vilket är en förutsättning för ett bra samarbete. Syftet med placeringen är att personen ska känna att den har en meningsfull sysselsättning. En arbetsplats innebär oerhört mycket och ger en känsla av tillhörighet.
- I början tar det naturligtvis lite mer tid att lära känna sin arbetsplats och få tydliga instruktioner. Men när de väl har kommit i gång, sköter de sig själva med stöttning av handledaren och stödpedagogen, förklarar Josephin.
Hon beskriver också hur personer följer en utvecklingstrappa, där de får fler och mer avancerade uppgifter, i takt med att de klarar av mer.
Ger nya möjligheter och vidgade vyer
Nordic Leather Group är ett av få företag som själva aktivt sökt upp Daglig Verksamhet. Men oftast måste Emma och Josephin leta efter platser hos företagen, vilket är en ganska stor utmaning.
- Det hade varit fantastiskt om fler företag och organisationer fick upp ögonen för att ta emot personer med en så kallad företagsplats inom Daglig Verksamhet. Vi ser framemot att höra från er, så tar vi ett första samtal, förklarar Emma.
Nordic Leather groups första placering började som kontorsvärd, vilket innebar att personen hälsade besökare välkomna, erbjöd kaffe, plockade i och ur diskmaskinen och fyllde på kaffe. Ett arbete som finns på de flesta kontor, men som man kanske inte tänker på att någon från Daglig Verksamhet skulle kunna sköta alldeles utmärkt.
- Om ni känner att ni har möjlighet att ta emot någon på er arbetsplats, tveka inte. Det ger möjlighet för en person att prova på arbetslivet samtidigt som ni som företag vidgar era vyer och bidra till samhället, avslutar Caroline övertygande.
Daglig verksamhet är en sysselsättning för personer som har ett beslut inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Företagsplats innebär att personen har sin sysselsättning på en arbetsplats ute i samhället. Personen har visat intresse och motivation och bedöms kunna utföra anpassade arbetsuppgifter.
Publicerad 11 september 2024
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00