Kommunstyrelsens ordförande besökte gymnasieskolan
I veckan gjorde kommunstyrelsens ordförande Martin Pettersson ett besök på Uddevalla gymnasieskola. Där studerar över 3100 elever vilket innebär att gymnasieskolan är en av de största i landet. Drygt hälften av gymnasieeleverna läser en yrkesutbildning.
Flera gånger per år gör Martin Pettersson besök i olika kommunala verksamheter för att få en ökad kunskap. Studiebesöket omfattade de fyra skolhusen Sinclair, Agneberg, Östrabo 1 och Östrabo yrkes. Biträdande gymnasiechef Susanne Anderberg guidade genom dagen. Gymnasieskolan kommer att fortsätta växa under de närmaste åren då det är fortsatt stora elevkullar.
- Det har varit en jättebra dag, det är alltid roligt att få en fördjupad inblick. Gymnasieskolan och framförallt yrkesutbildningarna blir mer och mer tekniska, det är spännande, säger Martin Pettersson, kommunstyrelsens ordförande.
Målmedvetna elever
Martin Pettersson fick bland annat besöka fordon- och transportprogrammet på Östrabo yrkes. Utbildningen utformas i tät dialog med branschen, som har ett mycket stort behov av personal. Just nu studerar 108 elever inriktningen transport på fordon- och transportprogrammet.
- Vi har väldigt målmedvetna, drivande och duktiga elever, säger Maria Rudqvist, rektor på Östrabo yrkes.
Uddevalla gymnasieskola och Uddevalla vuxenutbildning arbetar för att skapa ett Transportcentrum i Uddevalla. Då skulle antalet platser på fordon- och transportprogrammet kunna öka, samtidigt som man kan få samordningsvinster mellan vuxenutbildningen och gymnasiet.
3D-skrivare, CAD och metodrum för vård och omsorg
På Östrabo 1 fick Martin Pettersson en rundvandring i lokalerna, där eleverna arbetar med 3D-skrivare, CAD-program och robotar. Teknikprogrammet har startat ett fjärde utbildningsår så att elever kan studera till gymnasieingenjör.
Östrabo 1 har också byggt upp metodrum för vård- och omsorgsprogrammet för att kunna simulera en akutmottagning, vårdcentral eller vård- och omsorgsboende. Det är svårt för eleverna att få arbetsplatsförlagt lärande, APL - särskilt på sjukhus. Samtidigt får de vårdelever som gör ett bra intryck på sin APL ofta ett erbjudande om att arbeta kvar.
- Vi får inte ut alla elever på arbetsplatsförlagt lärande, men alla moment måste ingå i utbildningen. Så därför har vi gjort dessa metodrum som ett komplement, säger Tomas Ländström, rektor för teknikprogrammet och industritekniska programmet på Östrabo 1.
Trygghet en viktig fråga
Gymnasieskolan arbetar kontinuerligt med trygghet. En del i det arbetet är att ha rutiner för hur man ska agera vid olika former av hot. Ett exempel på det är inrymningslarm, som aktiveras vid eventuellt hot inne på eller utanför skolan. Agneberg har kommit mycket långt i detta arbete.
- Nu övar vi för att vara förberedda om något hot skulle inträffa på skolan. All personal har fått utbildning av polisen. Våra skolvärdar är också fantastiska, de skapar trygghet, säger Caroline Borg, enhetschef Agneberg.
Under förmiddagen besökte Martin Pettersson även Hovhults förskola och Kreatörens förskola.
Publicerad 25 september 2024
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00