Jobbspåret lyckad satsning att få människor i arbete

En win-win för både företag och arbetssökande! Det tycker både Hotell Bohusgården och Ljungskile folkhögskola Kurs och Konferens om satsningen Jobbspåret. Två kvinnor som saknade arbete har nu fått visstidsanställningar.

Hotell Bohusgårdens vd Marlene Borbos tillsammans med Alganesh Shmangus som fått fortsatt arbete efter Jobbspåret.

Hotell Bohusgårdens vd Marlene Borbos tillsammans med Alganesh Shmangus som fått fortsatt arbete efter Jobbspåret.

Jobbspåret är en satsning som drivs av Uddevalla kommuns Arbetsmarknadsavdelning och Vuxenutbildning tillsammans med Arbetsförmedlingen i samarbete med lokala företag. Personer som inte har ett arbete kan få en chans via Jobbspåret. Utifrån företagets behov byggs en kedja av insatser som ska rusta deltagarna att bli anställningsbara inom servicebranschen. Praktik på företaget varvas med studier ett par dagar i veckan.

Hälften gick till anställning

Under våren fick nio personer göra praktik i Jobbspåret inom handel och service. Sex företag erbjöd en praktikplats – Hotell Bohusgården, Ljungskile folkhögskola Kurs och Konferens, ICA Dalaberg, Bauhaus, Balder och Mac Donalds. Samtidigt fick de jobbsökande gå en utbildning i service och bemötande. Fem av nio har nu gått vidare till någon form av anställning tack vare Jobbspåret.

Alla är hjälpsamma

En av dem är Alganesh Shmangus som fått en visstidsanställning till mitten av december på Hotell Bohusgården. Hon arbetar inom housekeeping och städar hotellrum, bäddar och tar hand om tvätt och städar i korridorer och andra utrymmen.

- Jag vill jättegärna fortsätta här. Det har gått bra, jag städar rum och bäddar sängar. Alla jag jobbar med är hjälpsamma, jag har fått nya kompisar här på jobbet, säger Alganesh.

Win-win för företag och arbetssökande

Marelene Borbos, vd för Hotell Bohusgården, tycker att Jobbspåret är en bra sak. Det blir en win-win för både företaget och den arbetssökande. Hon är mycket nöjd med det arbete Alganesh gjort, som är intresserad och vill jobba.

- Jobbspåret är ett bra sätt att komma in på ett företag och lära sig arbetsrutiner. Samtidigt kan vi se om det är en person som skulle kunna bli en framtida medarbetare. Goda referenser gör också att man kan ta sig vidare och få andra arbeten, säger Marlene.

Hotellet tar ofta emot praktikanter och lärlingar. Extra bra har det varit att ta emot praktikanter innan högsäsongen startar. Då finns det möjlighet att erbjuda fortsatt arbete – om praktiken fungerat bra.

Min dröm är att få jobb

På Ljungskile folkhögskola Kurs och Konferens har Aniso Ahmed fått en visstidsanställning till slutet av oktober.

- Det är jätteroligt, alla kollegor hjälper mig och visar hur jag ska göra. De är snälla och jag är noga med att fråga. Jag har städat, diskat, hjälpt till i köket och restaurangen. Min dröm är att få ett jobb och ta hand om mig själv och min familj, säger Aniso.

Rätt inställning, driv och vilja

Robert Kleszczynski som är kökschef i restaurangen på Ljungskile folkhögskola Kurs och Konferens säger att Jobbspåret är ett bra sätt att få in en ny person på arbetsplatsen. Praktiktiden ger möjlighet för båda parter att lära känna varandra.

- Har du rätt inställning, driv och vilja så kan du lära dig jobbet här på arbetsplatsen. Aniso har positiv energi. Vi gör allt för att få behålla henne, hon är så duktig, säger Robert.

Har ert företag anställningsbehov sommaren 2025
- eller kanske redan nu?

  • Nu i november startar vi ett nytt Jobbspår mot servicebranschen där vi matchar arbetssökande utifrån era önskemål.
  • Tillsammans rustar vi individen för att bli anställningsbar i er verksamhet.
  • Arbetsmarknadsavdelningen finns med och stöttar er och individen under hela processen.
  • Låter det intressant? Kontakta Mohamad Alsalem, konsulent Arbetsmarknadsavdelningen i Uddevalla kommun. Telefon 0522-69 58 10 , e-post mohamad.alsalem@uddevalla.se
en kvinna och en man står framför ett gult stort hus

Aniso Ahmed har efter Jobbspåret fått visstidsanställning på Ljungskile folkhögskola Kurs och Konferens. Här syns hon tillsammans med köksmästare Robert Kleszczynski.