Skolskjuts – trafiksäkerhet och lagstiftning
För dig som vill veta mer om skolskjuts har vi startat veckoinformationen Skolskjutsnytt. Den här veckan berättar vi om trafiksäkerhet, justerade tidtabeller och de olika lagstiftningarna för grundskolan och gymnasiet.
Från och med höstterminen 2024 så körs skolskjutsen i Uddevalla kommun med särskilda skolbussar. Tidigare fick de elever som är berättigade till skolskjuts busskort och åkte med Västtrafiks bussar.
Skolskjutsnytt vecka 41
Förändringen är en stor omställning för flera familjer. Därför tar vi upp det som många undrar över i veckoinformationen Skolskjutsnytt. Du läser nu informationen för vecka 41.
Så bedömer vi om en vägsträcka är trafikfarlig
Ibland får vi synpunkter på att vissa vägsträckor upplevs som trafikfarliga. Då kan det vara bra att känna till hur vi jobbar med trafiksäkerheten när det gäller våra skolskjutsar.
När vi får signaler om att en väg är trafikfarlig så görs alltid en särskild bedömning. En del vägar är redan välkända för att vara trafikfarliga, och då kan elever beviljas skolskjuts även om de inte uppnår avståndskravet till skolan.
Om en vårdnadshavare anser att en väg är trafikfarlig så gör vi en bedömning av trafiksäkerheten. Bedömningen görs oftast av en trafikingenjör som går igenom vägen, och sedan lämnar en sammanvägd bedömning som baseras på ett antal kriterier. Kriterierna grundar sig på omständigheter som domstolar runt om i Sverige har menat är viktiga för att bedöma om en väg är trafikfarlig. Det handlar bland annat om elevens ålder, mängden trafik, hastighet, sikt och belysning.
Elever räknas i regel som trafikmogna från 12 års ålder. Och då ställs det högre krav på att eleven ska kunna ta sig fram i olika typer av trafikmiljöer. För gymnasieelever görs ingen bedömning av trafiksäkerheten eftersom de räknas som fullt trafikmogna. De är därför redo att röra sig i trafiken på ett säkert sätt.
Olika lagstiftning för grundskolan och gymnasiet
Vi får en del frågor om varför gymnasieelever inte får åka med grundskolans skolskjutsbussar. Och det beror på att det är olika regelverk för grundskoleelever och för gymnasieelever.
Enligt skollagen har grundskoleelever rätt till skolskjuts, men det har inte gymnasieelever. Går man på gymnasiet, och bor 6 km från skolan, så får man i stället ekonomisk ersättning för sina resor. Detta system ser likadant ut i hela Sverige och är inte unikt för Uddevalla kommun.
Vårt uppdrag ser alltså olika ut för grundskolan och för gymnasiet. I grundskolan får skolskjutsberättigade elever åka skolbuss. Och i gymnasiet får man ersättning i form av ett Västtrafikkort. Om man vill byta ut sitt busskort mot ekonomisk ersättning så kan man ansöka om kontantstöd.
Justerade tidtabeller för att undvika förseningar
Nu har skolskjutstrafiken i grundskolan varit i gång ett par veckor. Och vi har märkt att en del skolbussar har svårt att hålla tiden på väg till skolan, eftersom den beräknade körtiden är för kort. För att undvika förseningar kommer vi därför att justera tidtabellerna så att bussarna kan hålla tiden.
Alla vårdnadshavare som berörs av de justerade tidtabellerna kommer att få information via sms eller e-post.
Inte tillåtet att kopiera QR-koder
Vi har fått veta att det finns elever som kopierar de QR-koder som används för att gå ombord på skolbussarna. Och vi vill uppmärksamma alla vårdnadshavare på att detta inte är tillåtet. Om vi hjälps åt och följer de regler som finns, blir det enklare för oss att bedriva en bra skolskjutstrafik.
Har du fler frågor om skolskjuts?
Om du har en specifik fråga om skolskjuts är du välkommen att höra av dig till oss.
Gäller din fråga skolskjuts för grundskolan mejlar du till skolskjuts@uddevalla.se. Gäller din fråga gymnasiet hör du av dig till elevresor@uddevalla.se Vi svarar på ditt mejl inom 5 arbetsdagar.
Prenumerera
Du kan också prenumerera på nyheter om skolskjuts, klicka på knappen ”Prenumerera” på vår samlingssida för Skolskjutsnytt. Där hittar du alla veckoinformationer samlade på ett ställe:
Skolskjutsnytt - samlad veckoinformation
Fakta om skolskjutsen i Uddevalla kommun
- Antal bussar: 23
- Antal elever i grundskolan som åker skolskjuts: 2 200
- Antal gymnasieelever som åker kollektivtrafik: 950
Publicerad 9 oktober 2024
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00