Graniten Engineering och Uddevalla gymnasieskola i bra samarbete för en långsiktig kompetensförsörjning
Graniten Engineering AB är ett teknikföretag inom utveckling och produktion av automationssystem för läkemedels- och sjukvårdsindustrin. De har sitt huvudkontor här hos oss i Uddevalla, närmare bestämt på Bendersområdet. Sedan många år tillbaka samarbetar de med Östrabogymnasiet, vilket har varit väldigt positivt – både för företaget och för studenterna.
Graniten är ett relativt stort företag med 65 anställda, varav de flesta ingenjörer. De arbetar strategiskt med att bygga en stark och hållbar kompetensförsörjning för framtiden och är därför på olika sätt aktiva i våra utbildningar, från grundskola till högskola. Samarbetet med skolorna i vårt område ser de som en avgörande faktor för både sitt företags, hela näringslivets och samhällets framgång.
Tar emot praktikanter varje år
Företaget har sedan många år tillbaka samarbetat med Uddevalla kommun och speciellt med Östrabogymnasiet. Som exempel åker de ut till skolorna och berättar om företaget, bjuder in till studiebesök i sin produktionsanläggning och deltar i Uddevalla kommuns gymnasiedagar. Varje år tar de också emot praktikanter från Östraboskolans teknik- och eltekniska program.
- Samarbetet med Uddevalla kommuns gymnasieskola fungerar utmärkt och bidrar till både företagets och elevernas utveckling, förklarar Maria Kostovski, rekryterings- och marknadsansvarig på Graniten.
Tomas Ländström är rektor på Uddevalla gymnasieskola och kommenterar samarbetet i allmänhet med företagen i vårt närområde:
- Våra gymnasieingenjörer (TE4) gör sin APL (praktik) på företag och tillsammans med våra företag utvecklar vi verksamheten. Det kommer både våra elever och våra företag till godo. Det ger goda möjligheter till spännande jobb och att vi kan hjälpa förtagen att stärkas i konkurrensen i regionen.
Förutom det upparbetade engagemanget med Östrabogymnasiet, samarbetar de även med Högskolan Väst och deras Coop-utbildningar för högskoleingenjörer där studenterna varvar teori på skolan och praktik ute på företag. Dessutom är de delaktiga i programrådet för Teknikcollege, vilket gör att det får möjligheter att påverka teknikutbildningarna i hela regionen.
- Vi försöker tänka både brett och långtsiktigt. Det är viktigt att det finns en långsiktighet i samarbetet mellan skola och näringsliv, säger Johan Sundberg, produktionschef på Graniten.
Ett öppet och positivt klimat
Både Maria och Johan, tillsammans med många andra på företaget, tycker att det finns ett öppet och positivt klimat i samarbetet med Uddevalla kommuns utbildningsansvariga. Graniten ser stora fördelar med att jobba nära både gymnasieskolorna och högskolan och det är inte ovanligt att praktikanterna som de tar emot, senare anställs av Graniten Engineering efter att de har avslutat sina studier.
- Det är en win-win-situation. Företaget får möjlighet att träffa och arbeta med framtida talanger, och eleverna får värdefull erfarenhet och inblick i arbetslivet, betonar Maria.
Försöker skapa intresse för ingenjörsyrket
För att väcka intresse för ingenjörsyrket försöker de också prata teknik med elever så snart det ges möjlighet. De besöker skolor, pratar med elever och tar emot praoelever. Detta är ett sätt att inspirera unga människor att välja tekniska utbildningar och karriärer, och samtidigt bidra till att stärka kompetensförsörjningen på längre sikt.
Graniten har ett stort behov av kompetens, särskilt inom områdena elteknik och automation.
- Det är ofta redan nu svårt att hitta rätt personer för vissa specifika roller, och blir ännu svårare när vissa teknikutbildningar tyvärr lägger ner på grund av för litet elevunderlag, berättar Johan.
Maria och Johan påpekar att det därför är viktigt att lyfta fram ingenjörsyrket och alla de möjligheter som finns inom branschen – både när det gäller jobb- och utbildningsmöjligheter. Hela branschen ser ett stort behov av att fler unga väljer teknikutbildningar. Och förhoppningsvis även bli mer attraktiva för tjejer, som i dagsläget är väldigt underrepresenterade.
- För att fånga upp tjejerna är det viktigt att det finns kvinnliga förebilder, förklarar Maria.
Bättre pendlingsmöjligheter lockar kompetens
För att förbättra kompetensförsörjningen påpekar de båda att det är viktigt att kommunen fortsätter att arbeta med infrastrukturfrågor.
- En förbättrad pendlingsmöjlighet till Uddevalla skulle göra det lättare att locka kompetens från andra delar av regionen, förklarar Johan.
En annan stor utmaning är att få fler unga att stanna kvar i Uddevalla efter sin utbildning. Graniten ser gärna att framtida ingenjörer väljer att arbeta lokalt och bidra till den tekniska utvecklingen här hos oss i Uddevallaområdet. De försöker själva göra så mycket de kan åt den saken.
Publicerad 10 december 2024
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00