Landsbygdsdialog i Lane Ryr
Igår torsdag 10 april hölls årets tredje och avslutande landsbygdsdialog, denna gång i Lane Ryr. Intresserade från bygden hade samlats i Lanegården för att ta del av information, ställa frågor och lämna idéer på ett antal teman som kanaliserats via kommunens landsbygdsråd. Vatten och avlopp, Lane-Ryrs skola, skolskjutsar, krisberedskap och infrastruktur var frågor som diskuterades under kvällen.

Torsdag 10 april var det landsbygdsdialog i Lane Ryr.
Kommunstyrelsens ordförande Martin Pettersson, Torsten Niklasson från Lane-Ryrs Bygdegårdsförening och kvällens moderator Torsten Torstensson hälsade välkomna och berättade om kommunens arbete i landsbygdsrådet och landsbygdsdialogerna. Varje punkt inleddes med en genomgång av en medarbetare från kommunen, därefter fick åhörarna ställa frågor och lämna synpunkter.
- Landsbygdsdialogen är ett forum för att diskutera frågor som ur ett större sammanhang kan vara små men som är väldigt viktiga för oss som bor och verkar på landsbygden, säger Martin Pettersson, kommunstyrelsens ordförande.
Inga förändringar i skolan
Besökarna till landsbygdsdialogen i Lanegården fick höra mer om en pågående utredning för att förstärka avloppskapaciteten, och om hur tillsyn av enskilda avlopp går till. De fick också höra att elevunderlaget för skolan beräknas fortsätta vara som i nuläget och att inga förändringar i skolstrukturen i området är att vänta. Kommunen informerade också om det arbete som genomförts sedan i höstas med att förbättra skolskjutsarna.
Kris, civilt försvar och infrastruktur
Kommunens säkerhetschef berättade om kommunens arbetsuppgifter vid kriser och för det civila försvaret. Besökarna fick också höra mer om det samarbetsavtal kommunen tecknat med bygdegårdsföreningen kring lokal för trygghetspunkt. Kvällen avslutades med frågor kring infrastruktur och information om det pågående planarbetet för Lillesjö industriområde.
Önskade högre trafiksäkerhet och bra kommunikationer
Från publiken kom det frågor och synpunkter kring utvecklingsmöjligheter av bostäder, kopplat till vatten- och avloppskapaciteten. De framförde också att det är viktigt att säkerställa bra kommunikationer för gymnasieeleverna. Flera frågor ställdes kring krisberedskap, till exempel vilken hjälp som kommunen kan ge vid vattenbristsituationer.
Många synpunkter handlade om vikten av trafiksäkerhet. Hos bilister och gång- och cykeltrafikanter upplevs hög hastighet och viltolyckor som ett stort problem. Önskemål finns om fler cykelvägar och säker passage över väg 172. Det är viktigt att både kommun och allmänhet framför sina synpunkter till Trafikverket som är ansvarig.
Kommunen tackar kvällens värd Lane-Ryrs Bygdegårdsförening och alla besökare för en givande kväll.
Bildspel och anteckningar från kvällen kommer att publiceras på sidan uddevalla.se/landsbygdsdialog inom kort.
Publicerad 15 april 2025
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00