Nytt samarbete mellan Östrabo Yrkes, Volvo Car Sverige och Brandt Bil

Uddevalla gymnasieskola Östrabo Yrkes blir en av tio skolor i landet och första skolan i regionen som inleder ett nytt samarbete med Volvo Car Sverige AB och återförsäljaren Bröderna Brandt Personbilar AB. Nu har parterna skrivit under ett avtal om samarbete i utbildningen av framtidens fordonstekniker.

Christian Svensson, Anders Wass, Kristina Bang, Klas Abrahamsson, Jörgen Andersson, Lars Andersen och Linnea Larsson är glada över det nya samarbetet mellan Östrabo Yrkes, Volvo Car Sverige och Brandt Bil.

Inom ramen för fordons- och transportprogrammet ska eleverna få fördjupade kunskaper om kundvård, moderna verkstadsprocesser och verkstadssystem motsvarande vad som gäller och tillämpas i en modern verkstad. Elevernas utbildningsmiljö ska utformas som en Volvoverkstad och kraven ska vara som på en sådan.

- Vi ökar våra möjligheter att följa med i den snabba och spännande teknikutveckling som pågår i bilbranschen. Redan nu har vi ett högt söktryck till våra utbildningar och med denna satsning blir det ännu tydligare att vi vill vara en skola i framkant. Vi utbildar inte längre bilmekaniker utan fordonstekniker, säger Anders Wass, rektor för fordons- och transportprogrammet på Uddevalla gymnasieskola Östrabo Yrkes.

Avtalet innebär också att lärare får fortbildning via Volvo Cars interna utbildningar. Eleverna får göra studiebesök och fabriksbesök hos Volvo Car Sverige i Göteborg, de får även tillgång till nya utbildningsbilar och har goda möjligheter att göra arbetsplatsförlagt lärande (APL) hos Brandt Bil. Alla parter gläds åt avtalet.

Linnea Larsson som arbetar med strategisk rekrytering på Volvo Car Sverige säger:

- Då dagens bilar utvecklas med ny teknik och mjukvara är det viktigt att skolan utbildar elever till den yrkesverklighet som de går vidare till. Genom samarbete ger Volvo Cars skolan möjlighet att fortbilda lärare och elever i dagens teknik.

Christopher Brandt, verkställande direktör på Brandt Bil, säger:

- Jag är väldigt glad att vi genom detta upplägg kan fördjupa vårt samarbete med skolan och vara med och bidra till att eleverna får en så framtidssäkrad utbildning som möjligt. En viktig pusselbit för att eleverna efter gymnasiet ska ta klivet ut i arbetslivet som efterfrågade och attraktiva fordonstekniker. Det här kommer bli riktigt bra!

Invigningen av samarbetet kommer att ske under våren. Lärarna börjar redan i januari att utbilda sig och i mars kommer lärare och elever att börja jobba med den nya tekniken.

Fordons- och transportprogrammet på Östrabo Yrkes blev nyligen även certifierat som Motorbranschcollege, vilket innebär en kvalitetssäkring och ett fördjupat samarbete mellan skola och företag.

Pressmeddelande (pdf) Pdf, 37.3 kB.

Pressbild

För mer information, kontakta gärna:

Anders Wass
Rektor fordons- och transportprogrammet, Uddevalla gymnasieskola Östrabo Yrkes
Telefon 0522-69 74 70
E-post anders.wass@uddevalla.se

Karin Wik
Presschef Volvo Car Sverige
Telefon 0708 - 86 48 35
E-post karin.wik@volvocars.com

Lars Andersen
Utbildningsansvarig, Bröderna Brandt Personbilar AB
Telefon 0522-814 18
E-post lars.andersen@brandtbil.se