Brottsförebyggande arbete
Uddevalla kommun arbetar för att förebygga brott och skapa trygghet. Arbetet med att minska brottsligheten och öka tryggheten i Uddevalla sker i samverkan med bland annat polisen, men även med fastighetsägare, näringsliv, föreningsliv och civilsamhället.
1 juli 2023 trädde lagen om kommuners ansvar för det brottsförebyggande arbetet i kraft. Lagen reglerar att kommunen ska ta ett visst ansvar för samordningen av det brottsförebyggande arbetet på lokal nivå, verka för att frågorna hanteras i ett särskilt forum och se till att skriftliga samverkansöverenskommelser ingås med relevanta aktörer. Enligt lagen ska kommunen även ta fram en lägesbild över brottslighet i kommunen och utifrån denna ta fram en åtgärdsplan.
Kommunens brottsförebyggande arbete bygger på samverkan med flera olika lokala aktörer. Här nedan beskrivs några viktiga samverkansformer.
Strategiskt brottsförebyggande råd
Strategiskt BRÅ hanterar strategiska brottsförebyggande frågor och följer upp det operativa brottsförebyggande arbetet. Mötesfrekvensen är fyra gånger per år och rådet består av kommunalråd, kommundirektör, förvaltningschefer, säkerhetschef, brottsförebyggande samordnare, representant från bostadsstiftelsen Uddevallahem, kommunpolis, lokalpolisområdeschef, och representant från Räddningstjänsten Fyrbodal. Kommunstyrelsens ordförande är mötesordförande.
Lokalt operativt brottsförebyggande råd
Det lokalt operativa brottsförebyggande rådet i Uddevalla arbetar med de prioriterade samverkansområdena som tagits fram i samverkansöverenskommelsen. Rådet tar även fram kommunens lägesbild och åtgärdsplan. Mötesfrekvensen är en gång i månaden och gruppen består av representanter från Uddevalla kommuns förvaltningar, Polismyndigheten västra Fyrbodal, bostadsstiftelsen Uddevallahem, Uddevalla Omnibuss, Brottsofferjouren, Räddningstjänsten Fyrbodal samt representanter från näringslivet. Brottsförebyggande samordnare i Uddevalla kommun är mötesordförande.
Effektiv samordning för trygghet
Effektiv samordning för trygghet (EST) är en metod för att skapa ett systematiskt arbetssätt för att öka tryggheten i kommunen. EST-gruppen träffas en gång i veckan och analyserar inrapporterade händelser i rapporteringssystemet Embrace Safety samt polisanmälningar. Efter analys av händelser och polisanmälningar sammanställs dessa och en gemensam veckolägesbild skickas ut till rapportörer och andra relevanta aktörer. Gruppen består av brottsförebyggande samordnare och drogförebyggande samordnare, kommunpolis samt representant från bostadsstiftelsen Uddevallahem.
Trygghetsskapande platssamverkan
Uddevalla kommun och Polismyndigheten västra Fyrbodal har tillsammans arbetat med metoden Drogfria platser under flera års tid. Som ett led i arbetet med metoden ingick Uddevalla Kommun och Polismyndigheten västra Fyrbodal ett samarbete med Västtrafik. Samarbetet innefattar en trygghetsskapande platssamverkan och genom ett nyttjanderättavtal har Uddevalla Kommun och Polismyndigheten västra Fyrbodal fått tillgång till tre lokaler i resecentrumet Kampenhof. Lokalerna som nyttjas är gamla biljettförsäljningslokalen på entréplan samt två sammanträdesrum på våning två. Syftet med trygghetsskapande platssamverkan på Kampenhof är att öka den sociala närvaron och öka den upplevda trygghetskänslan. Lokalerna ska fungera som ett nav där brottsförebyggande verksamheter, föreningar och organisationer kan mötas på en neutral plats. Målet är att Kampenhof ska bli en tryggare plats för alla som besöker resecentrumet.
Kontakt
Ulrika Engelbrektsson, brottsförebyggande samordnare
ulrika.engelbrektsson@uddevalla.se
Stadshuset
Varvsvägen 1
451 81 Uddevalla
Hanna Linderoth, brottsförebyggande samordnare
Stadshuset
Varvsvägen 1
451 81 Uddevalla
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00