Tre kor som äter hö.

Tre av gårdens totalt 500 djur. Lantbruket är Krav-certifierat sedan 1995.

Håkan Magnusson Lantbruk & Entreprenad

Håkan Magnusson Lantbruk & Entreprenad ligger i Övre Bräcke, ungefär 15 minuters bilresa österut från centrala Uddevalla. Här har Håkans släkt brukat jorden i åtta generationer, idag blomstrar på platsen ett modernt företag där den nionde generationen Magnusson står redo att ta över.

Håkan Magnusson talar med stor värme, om både jorden han brukar och djuren han föder upp. Gården består av ett boningshus, två stora ladugårdar, en maskinhall och en verkstad. Ena ladugården rymmer gårdens kor, den andra tjurarna. När Uddevalla kommun besöker gården har just kalvarna skilts från korna, som råmar högt så det hörs på långt håll. Dock blir de snabbt lugna när Håkan och tre av hans nio anställda närmar sig.

- Djuren är lugna i temperamentet. Vi värderar det högt i vår avel, säger Håkan och pekar ut en ko som lagt sig lite vid sidan av.

- Hon ska snart kalva, säger han.

Tre personer vid en bil, en klappar en hund.

Anna-Lena och Håkan Magnusson hälsar välkomna och hunden ”Gumman” får lite uppmärksamhet av samhällbyggnadsförvaltningens chef Maria Jacobsson.

Två personer i ladugård med kor i bakgrunden. En klappar en kalv.

Gårdens djur är nästan helt tama. Denna kalv tyckte om att bli klappad, något som Maria Jacobsson med glädje passade på att göra.

Värnar den odlingsbara marken

Håkan Magnusson arrenderar mark lite varstans i kommunen, bland annat vid Sund. Han har även djur på Bassholmen. Håkan ser helst att de ska få gå i gamla betesmarker och på så sätt hålla landskapet öppet.

- Det är något jag tycker är viktigt – att vi alla är rädda om marken. Inte minst gäller det kommunen. Marken har funnits oändlig tid innan vi kom hit och kommer finnas oändlig tid efter vi är borta. Vi lånar den bara en kort stund, säger han.

Håkan understryker att kommunen måste fundera ordentligt innan de ger tillstånd att bygga på åkermark, för när marken väl är hårdgjord så är den förstörd för odling. För alltid. Därför ser han helst att man bygger på berg och bevarar värdefull jordbruksmark.

- Berg är inte farliga, skrattar han.

Fyra personer i en ladugård, kor i bakgrunden.

Marcus, Håkan, Emmelie Bondedamm (ladugårdsförman) och Viktor i ladugården. Marcus och Viktor är söner till Håkan och blir när de tar över den nionde generationen i släkten som brukar jorden på Övre Bräcke.

Mer lokalt och närproducerat

Det är Anna-Lena, Håkans fru, som anmält intresse om att få besök av kommunen. Hon tycker det är viktigt att samspelet mellan olika myndigheter fungerar bra. Hon jobbar själv inte på gården men har hand om en stuguthyrning de driver i Bäckefors, Dalsland.

Båda lyfter också vikten av att kommunen i möjligaste mån upphandlar lokalt och köper närproducerade varor.

- Även om närproducerat vid inköp kan vara lite dyrare så gynnar det kommunen på flera andra sätt. Kanske blir det inte så mycket dyrare i slutänden, säger hon.

Plötsligt plingar det till i Håkans telefon, det visar sig att den dräktiga kon i ladugården nu kalvat och han visar stolt upp en bild på gårdens nyaste familjemedlem.

Verksamheten på Övre Bräcke rullar på, som den gjort nu i snart nio generationer.

Tillbaka till Företagsmaraton

Du kanske också är intresserad av