Verktygslåda för företag

verktygslåda

Här samlar vi bra verktyg som kan hjälpa företagare att komma igång eller att utveckla sin verksamhet. Har du några tips på enkla men kraftfulla verktyg? Tipsa oss!

Successiva kalkylmodellen

Ska du budgetera för ett större arbete eller lämna anbud i en upphandling och vill vara säker på att du räknar rätt? Avdelningen för hållbar tillväxts näringslivsutvecklare Clas Mellby tipsar om Successiva kalkylmodellen, som är ett enkelt men kraftfullt verktyg.

– Den här modellen ökar träffsäkerheten i ditt budget- eller offertarbete. Siffran du får ut ligger väldigt nära den verkliga utgången, säger Clas Mellby.

I modellen delar man upp produkten eller tjänsten i 5-10 delar. Därefter uppskattar man vad varje del kostar som absolut minst, vad den mest troligen kommer att kosta och vad det absolut mest skulle kunna kosta.

Den del som har störst varians mellan lägsta och högsta kostnad, alltså där risken är som störst för att man uppskattar fel, bryter man upp i ytterligare 5-10 delar. Sedan fortsätter man processen i så många steg som man önskar.

– Det minskar risken att du prisar ut dig i en offert och du får en tryggare prognos att arbeta utifrån, säger Clas Mellby.

Prova själv! Ladda hem mallen för Successiva kalkylmodellen (excel)! Excel, 18 kB.

Kontakt

Clas Mellby, näringslivsutvecklare

+46 522‑69 61 89

clas.mellby@uddevalla.se

Stadshuset

Varvsvägen 1

451 81 Uddevalla

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00