Restauranger och krogar vid covid- 19

Just nu gäller en tillfällig lag om smittskydd på serveringsställen för att minska smittspridning av covid-19 genom att begränsa trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer och bardiskar. Trängsellagen gäller året ut och innebär att serveringar som vänder sig till allmänheten är skyldiga att göra åtgärder mot trängsel. Alla näringsverksamheter som serverar mat och dryck till allmänheten och har sittplatser i anslutning till serveringen räknas som serveringsställen och omfattas av lagen.

Det gäller till exempel restauranger, barer, pubar, caféer, glasskiosker med sittplatser och nattklubbar. Däremot gäller lagen inte i matsalar på arbetsplatser och i skolor, eller för cateringföretag, foodtrucks utan sittplatser och take-away-ställen.

Du som driver servering

Du som driver servering ska utforma dina lokaler och utomhusområden för att undvika trängsel och förhindra smittspridning. Uddevalla kommun vill att din servering ska kunna fortsätta att ha öppet och servera mat trots att coronaviruset och sjukdomen covid-19 finns i samhället. Men för att det ska fungera måste du skydda din personal och dina gäster genom att se till att din servering inte bidrar till en ökad risk för smittspridning. Det gör du genom att ha genomtänkta arbetssätt och utforma din lokal, entré och tillhörande områden utomhus så att gästerna kan undvika trängsel.

Några av de viktigaste exemplen på hur du kan se till att avstånden hålls

  • möblera om borden eller ta bort bord och stolar för att undvika trängsel
  • se till att gäster kan beställa och ta med sig mat från din servering utan att det blir trängsel
  • skapa god framkomlighet i lokalen så att gäster kan röra sig till och mellan bord utan trängsel
  • be gäster att vänta på bordsplacering innan de sätter sig i lokalen
  • informera gästerna om att hålla avstånd till varandra
  • placera gäster med rätt avstånd vid vartannat bord
  • markera avstånd på golvet och i köer till kassa, entré och toalett
  • inför ett nummerlappssystem för att undvika trängsel när gäster ska hämta mat till borden
  • begränsa antalet gäster som får vistas i lokalen samtidigt
  • Sätta upp avgränsningar mellan sittplatser
  • Begränsa verksamhetens öppettider

Avstånd att förhålla sig till på serveringsställen
För att förhindra trängsel bör gästerna hålla minst 1 meters avstånd till andra sällskap.

Vad du som driver servering kan göra för att undvika trängsel och minska smittspridning kan du läsa i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd »

Kommunen har tillsyn över nya tillfälliga lagen

Kommunens samhällsbyggnadsnämnd har ansvaret för tillsyn och beslut utifrån den nya tillfälliga lagen och kan därför besluta om att ett serveringsställe måste göra åtgärder eller stängas för att förhindra smittspridning. Nämnden har också möjlighet att koppla vitesbelopp till beslut.

Miljötillsynsenhetens inspektörer utför trängselkontroller, både under dagtid samt på kvällstid, på restauranger, barer och kaféer i Uddevalla kommun. Kontrollerna kommer att pågå tills vidare eller tills nya riktlinjer införs.

Sammankomster och tillställningar

Folkhälomyndighetens rekommendation och åtgärder om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar »

Trängsel på andra platser än serveringar

För trängsel på andra platser än serveringar, till exempel i butiker, kollektivtrafik eller på allmänna platser som parker och torg, gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

Föreskriften beskriver verksamheters och allas personliga ansvar för att hålla tillräckliga avstånd. Den innehåller inga sanktionsmöjligheter, och därför är det ingen, inte heller kommunen, som har tillsynsansvar eller som kan utdöma sanktioner. Ansvaret att föreskriften följs ligger på verksamheterna och på allmänheten. En föreskrift är som en lag, det vill säga: den ska följas.

Folkhälsomyndighetens föreskrift om allas ansvar för att förhindra smitta »

Allas ansvar

Ett stort ansvar ligger på dig som restaurangägare att ha system och rutiner för att förhindra smittspridning i dina serveringslokaler. Men lika stort ansvar att trängsel inte uppkommer ligger på gästen/kunden. Alla måste vi hjälpas åt för att minska smittspridningen.

Kontakt

Anders Brunberg, +46 522‑69 60 61

Avdelningschef

anders.brunberg@uddevalla.se

Stadshuset Varvsvägen 1

45181 

UDDEVALLA

Sophie Carling, +46 522‑69 61 53

Näringslivsutvecklare

sophie.carling@uddevalla.se

Stadshuset Varvsvägen 1

45181 

UDDEVALLA

Clas Mellby, +46 522‑69 61 89

Näringslivsutvecklare

clas.mellby@uddevalla.se

Stadshuset Varvsvägen 1

45181 

UDDEVALLA

Anneli van Roijen, +46 522‑69 61 49

Utvecklare

anneli.vanroijen@uddevalla.se

Stadshuset Varvsvägen 1

45181 

UDDEVALLA

Helena Henriksson, +46 522‑69 84 71

Näringslivsutvecklare

helena.henriksson@uddevalla.se

Stadshuset Varvsvägen 1

45181 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00