Ätstörningar

Om du tänker väldigt mycket på mat och vad du äter kan det bero på att du har en ätstörning. Det är vanligt att den som har en ätstörning tänker mycket på sin kropp och är sträng eller dömande mot sig själv. Det går att bli av med ätstörningar och det finns hjälp att få.

Det finns olika sorters ätstörningar. Här är några:

  • Du är rädd för att äta ”fel” eller för att gå upp i vikt, och äter väldigt lite.
  • Du äter jättemycket när du är ensam men inget alls när du är med andra.
  • Du försöker göra dig av med mat som du har ätit genom att kräkas.
  • Du tränar väldigt hårt för att gå ned i vikt.

Alla sorters ätstörningar påverkar hur du tänker om dig själv. Och ibland påverkar det relationerna med andra. En ätstörning stör alltid kroppens naturliga funktioner. Det kan vara farligt för kroppen, och därför är det viktigt att få hjälp så tidigt som möjligt.

Att vilja bli nöjd

Den som har en ätstörning brukar ofta tänka att den ska klara av något eller göra på ett visst sätt för att känna sig nöjd med sig själv. Det kan till exempel vara att bli smalare, få större muskler eller äta på ett visst sätt. En del skäms för hur de äter eller hur de ser ut.

Om du har en ätstörning kanske du tänker att du en dag i framtiden ska känna dig helt nöjd. Men känslan av att vara nöjd eller lycklig kommer inte, även om du blir smalare. Istället fortsätter du att tänka på kroppen och maten, och känner dig arg, besviken eller misslyckad.

Kontroll

De som har ätstörningar brukar vilja ha kontroll över sånt som vad de ska äta nästa gång, hur de ska träna eller vad de ska säga till andra för att slippa äta. Det brukar bli jobbigt med alla tankar. De tar mycket tid och energi. Många som har ätstörningar har ångest och känner sig ensamma. De kanske till exempel inte följer med på fika eller fest för att de är oroliga för att behöva äta.

Om du har en ätstörning kanske du ibland undviker att träffa kompisar och familj för att slippa frågor om hur du mår. Om någon frågar eller kommenterar vad du äter, kan det hända att du svarar något som inte är sant. Till exempel ”jag har redan ätit”.

Kroppsuppfattning

De som har ätstörningar brukar tänka väldigt mycket på hur kroppen ser ut och på vikten. Många uppfattar sin kropp annorlunda än den är. Till exempel att den ser otränad ut, trots hård träning, eller att den är tjock fast den egentligen är smal. Eller att folk tittar på ens kropp mycket. Såna tankar är en del av sjukdomen.

Hur det börjar

Problem med mat och ätande kan börja med att du bantar och försöker gå ner mycket i vikt. Kanske har du fått höra att du borde gå ner i vikt? Eller kanske vill du bevisa för dig själv eller någon annan att du kan bli smalare?

Om du har problem som känns svåra att lösa, kanske det känns som en lösning att förändra något annat, som din egen kropp. Då kanske du börjar banta eller träna hårt. I början kanske du får kommentarer som känns bra och uppmuntrande. Men istället för att bli nöjd, fortsätter du att tänka på hur och vad du äter, och då ökar risken för att du får en ätstörning.

Det är olika för olika personer varför de får ätstörningar. Nästan alltid beror det på flera saker. Det kan till exempel vara dålig självkänsla, att kroppen känns annorlunda efter puberteten eller på att det är så mycket snack om kropp och utseende överallt.

Kroppen påverkas

Den som har en ätstörning brukar sluta lyssna på kroppens signaler om när man är hungrig eller mätt. Men kroppen behöver mat. Den behöver många olika ämnen för att funka.

Om du inte får i dig den näring du behöver, till exempel för att du äter väldigt oregelbundet eller för lite, kan det få allvarliga följder. En del saker kan du märka tidigt, som att du får ont i magen, blir trött eller frusen, att huden blir uttorkad eller att du får sämre minne och svårt att koncentrera dig. Du kan också bli nedstämd eller få ångest. Om du har fått mens kan det bli oregelbunden eller försvinna.

Andra saker märks kanske först efter flera års ätstörningar. Det kan till exempel vara att tunt fjunigt hår växer ut på kroppen, att musklerna blir svaga eller att benen i kroppen blir sköra.

De flesta förändringarna beror på att kroppen försöker anpassa sig till att inte få tillräckligt med näring. Det kan hända både om du äter för lite och om du äter mycket, men bara i perioder.

Många av de kroppsliga problem som ätstörningar kan ge, försvinner om du börjar äta på ett bättre sätt. Mat är som medicin för kroppen om du har en ätstörning.

Bli av med ätstörningar

Det går att bli av med ätstörningar. Det kan vara en lång och kämpig väg, men den leder till det du är värd: ett bättre och gladare liv. Det hör till ätstörningen att det kan ta tid innan du inser att du har problem med ätandet. Och även om du förstår det, kanske det först känns jobbigt att prata med andra och be om hjälp.

Det är ganska vanligt att tro att man är den enda som inte kan bli av med sina ätstörningar. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte behöver fortsätta att ha ätstörningar. Det är något du har just nu, och som det går att bli av med.

Källa: UMO

Förslag på sidor