Vem kan få god man

Föräldrabalken 11:4 säger: "Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person ska rätten, om det behövs, besluta att anordna godmanskap för honom eller henne." (Med rätten avses här tingsrätten.)
Den person som får en god man kallas huvudman. Det kan finnas behov av god man när någon inte kan sköta sina angelägenheter eller när det finns risk att någon missbrukar ett förtroende. Det kan gälla till exempel dementa, psykiskt sjuka eller intellektuellt funktionshindrade. Den gode mannen handlar i stället för den som inte själv kan tillvarata sina intressen. Ett godmanskap förutsätter i de flesta fall samtycke.

Hur ansöker man om god man

Överförmyndarverksamheten prövar den föreslagne gode mannens lämplighet och yttrar sig till tingsrätten. Överförmyndarverksamheten kan också föreslå god man.

Kostar det något att ha god man?

En god man har enligt lag rätt att få ett arvode för uppdraget. Beslut om arvode får man en gång per år efter att årsräkningen är granskad. Den som är god man, förvaltare eller förmyndare har rätt till skäligt arvode för uppdraget och ersättningen för nödvändiga utgifter för uppdragets fullgörande. Som regel är det din huvudman som ska betala arvodet och kostnadsersättningen.

När så är fallet, ombesörjer du själv utbetalningen av ditt nettoarvode. Med nettoarvode menas att du från det arvode överförmyndaren beslut om, drar av 30 procent skatt. Summan av den avdragna skatten och arbetsgivaravgiften (framgår av arvodesbeslutet) ska betalas in på huvudmannens skattekonto. Du ska också lämna in en förenklad skattedeklaration. För ytterligare information kontaktar du Skatteverket.

Förslag på sidor