Hjälpmedel

Du som har kommunal hemsjukvård eller bor på särskilt boende och har någon form av funktionsnedsättning kan få låna hjälpmedel. Det kan vara rollator, förhöjningar till stolar och rullstol eller annat som gör att du kan klara vardagen bättre.

Det är främst arbetsterapeuter och fysioterapeuter (sjukgymnaster) som bedömer ditt behov av hjälpmedel. Personliga hjälpmedel i det dagliga livet är en del av rehabiliteringsarbetet och förskrivning av hjälpmedel är en hälso- och sjukvårdsinsats.

Alla hjälpmedel är till låns och ska lämnas tillbaka när de inte används. Vid lån av rollator och manuell rullstol betalar du en förskrivningsavgift.

Om bedömningen visar att hjälpmedelsbehovet inte omfattas av hälso- och sjukvårdens ansvar får du köpa ditt hjälpmedel själv. Arbetsterapeuter och fysioterapeuter kan ge råd om produkter som du kan köpa.

Smarta prylar och ny teknik

Hjälpmedel är inte bara toalettförhöjningar och rollatorer, det finns även smarta prylar och ny teknik som gör vardagen enklare och livet tryggare. På Anhörigcentralen i Uddevalla finns en inspirationsmiljö som är öppen för alla att besöka. Här kan du få tips och idéer på vad du kanske behöver men inte visste fanns.

Läs mer om inspirationsmiljö, Anhörigcentralen

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00