Hållbar konsumtion

Vår konsumtion påverkar både miljön, djur, natur, människor och hela ekosystem. Här har vi samlat några tips för en mer hållbar konsumtion för konsumenter.

Minska ditt matsvinn

Maskrosor som blommar på en äng i solnedgång.

Vårt sätt att konsumera påverkar vår miljö.

I en rapport som Naturvårdvårdsverket gav ut 2018 framkommer att vi i Sverige slänger 1,3 miljoner ton matavfall på ett år. Det innebär i genomsnitt 129 kg per person och ungefär 75 % av avfallet, 97 kg, kommer från hushållen. I ett genomsnittligt hushåll i Sverige slängs det nästan 2 kg mat per person, varje vecka. Att slänga mindre mat är bra både för miljön och plånboken!

Här är några tips på hur du kan göra för att minska matsvinnet hemma:

 • Gör en matsedel för några dagar i taget och handla utifrån en inköpslista så att du inte köper mer än du behöver
 • Förvara maten rätt hemma och ställ in varorna i kyl respektive frys så snart som möjligt
 • Ställ gärna mat som behöver ätas upp snart längst fram i hyllor och kylskåp
 • Frys in mat innan den blir gammal om den inte kan ätas upp innan
 • Ät upp matrester genom att blanda in dem i andra maträtter
 • Titta och lukta på mat som passerar bäst före datum innan du slänger den då det i många fall går bra att använda matvarorna även efter det

Naturvårdsverkets hemsida »

Ät mer hållbara matvaror

Ekologiskt

Att välja ekologisk mat leder till att spridningen av kemikalier minskar och den biologiska mångfalden ökar. Du värnar även om de människor som arbetar med odling då de inte riskerar utsättas för kemiska bekämpningsmedel. Risken för övergödning minskar då vanligt stallgödsel används istället för konstgödsel. Genmanipulering är inte tillåtet. Högre krav gällande djurskydd ställs och användningen av mediciner i djuruppfödningen är restriktiv vilket minskar risken för antibiotikaresistens. Väldigt få tillsatser är tillåtna vilket ger mer rena och naturliga råvaror.

Vilka grönsaker ska jag välja?

För att minska långa transporter som påverkar klimatet negativt välj i första hand grönsaker och färsk frukt från Sverige, gärna lokalt odlade, i andra hand från norra Europa och i tredje hand södra Europa. Frukt och grönsaker i säsong innebär att hög kvalitet och oftast också prisvärda. Naturskyddsföreningen har tagit fram en säsongsguide »

Vilket kött ska jag välja?

I Sverige äter vi enligt Livsmedelsverket mer kött och chark från fyrbenta djur som nöt, gris, lamm, och vilt än vad som rekommenderas för vår hälsa. Köttproduktionens negativa miljöpåverkan på klimat, i form av övergödning och minskad biologisk mångfald är stor. Att minska på köttkonsumtionen, välja miljömässigt bättre kött såsom ekologiskt, naturbetes, eller klimatcertifierade produkter och inte slänga kött är till nytta både för den egna hälsan och miljön. Välj istället en del protein från växtriket såsom baljväxter och nötter/frön. Protein från växtriket är oftast också billigare än animaliskt protein. Världsnaturfondens köttguide »

Vilken fisk ska jag välja?

Utfiskning är ett stort hot mot vår möjlighet att fortsätta äta fisk framöver. Använd Världsnaturfondens fiskguide för att konsumera hållbar fisk. Världsnaturfondens fiskguide »

Kläder

Den största miljöinsatsen vad gäller kläder gör du genom att använda kläderna så länge det går. Ta hand om kläderna på rätt sätt för att förlänga deras livstid genom att:

 • Tvätta bara en liten del av klädesplagget om det fått en fläck, exempelvis med galltvål eller såpa
 • Vädra plagget så behöver du inte tvätta det så ofta
 • Följ tvättråden
 • Laga mindre hål eller sömmar som gått upp
 • Använd helst inte torktumlare då det sliter mycket på klädernas fibrer

Om du ändå behöver köpa kläder kan du tänka på följande:

 • Överväg om det du behöver går att köpa i någon second hand butik
 • Köp gärna ekologiska kläder och försök då hitta produkter där tredje part har granskat produktionen
 • Köp hellre få plagg av god kvalitet än många av sämre kvalitet

Kläder du inte längre använder

 • Ge bort till någon som behöver det, till något insamlingsställe eller sälj på loppis eller begagnadsida på internet
 • Byt kläder med andra. Olika föreningar och organisationer ordnar klädbytardagar
 • Lämna det som är trasigt eller som ingen vill ha till en ideell secondhand aktör, en del aktörer tar även emot trasiga kläder. Några av de stora butikskedjorna samlar också in textilier så hör om just den butik du handlar kläder i tar emot.

Prylar

Vi lever idag i ett konsumtionssamhälle där shopping för många har blivit ett nöje. Genom att tänka till innan du handlar en ny pryl kan du bidra till att mindre resurser går åt vid tillverkningen och att utsläppen för transporter också minskar. Dessutom kostar det oftast mindre att välja ett annat alternativ istället för att köpa helt nytt.

Detta kan du göra innan du köper en ny pryl:

 • Överväg att avstå från att handla prylar som du inte behöver
 • Ta reda på om du själv eller någon annan kan reparera en pryl som är trasig
 • Överväg att hyra, låna eller dela istället för att köpa nytt
 • Köp begagnat

Hur du kan leva mer klimatsmart. Fler klimattips »

Ställ en fråga via formuläret!

Kontakt

Kontaktcenter Uddevalla kommun

+46 522‑69 60 00
kommunen@uddevalla.se

Förslag på sidor