Samhällsguide Uddevalla

Samhällsguider

Genom Samhällsguide Uddevalla vill Uddevalla kommun underlätta för nyanlända och etablerade svenskar att mötas och lära känna varandra. Vi gör detta möjligt genom personliga matchningar av individer, grupper, par och familjer samt genom gruppaktiviteter.

Vill du vara med?

Idag är det ofta så att vi inte möter varandra naturligt. Vilka är dina nya grannar och arbetskamrater? Kan ni förstå varandra och bli vänner? Kan du, och kanske din partner, familj eller vänner, bidra till att nya uddevallabor känner sig välkomna?

Syftet är att:

  • nyanlända ska få möjlighet att öva på svenska tillsammans med någon som pratar flytande svenska
  • nyanlända och etablerade Uddevallabor ska få ett större och bredare socialt kontaktnät
  • bidra till nya vänskaper och motverka fördomar
  • ge personer som är väl etablerade i Sverige en möjlighet att välkomna nyanlända in i det svenska samhället och i Uddevalla
  • skapa ny kunskap och förståelse för olika kulturer och levnadssätt
  • förhindra att nyanlända blir ensamma och isolerade när de kommer till Sverige

Så här går det till:

1. Anmäl dig via våra formulär. Jag vill bli Samhällsguide » Jag vill ha en Samhällsguide »

2. Vi hör av oss för att få veta lite mer om vad du önskar. Vilka är dina intressen och erfarenheter? Vem skulle du vilja träffa?
3. Vi matchar dig med någon du verkar passa ihop med. Individer, familjer, par och små grupper kan anmäla sig.
4. Vi bjuder in er som matchats till ett möte. Nu kan ni få presentera er och få mer information, bland annat tips om vad som finns att göra i Uddevalla.
5. Ni träffas på egen hand så ofta och så länge ni vill. Ni bestämmer själva om ni vill träffas hemma hos varandra, på ett kafé, bio, museum, teater, fotbollsplan, konsert, bibliotek eller någon annanstans och vad ni vill göra där.
6. När ni har träffats ett tag hör vi av oss igen och frågar hur det går. Vill ni fortsätta träffas och/eller prova en ny kontakt? Kontakten är hela tiden frivillig och ömsesidig, det kostar inget och ingen får betalt.
7. Vi bjuder in till gruppaktiviteter. Cirka en gång i månaden terminstid gör vi aktiviteter tillsammans, som alla som anmält intresse av att få eller bli samhällsguide bjuds in till. Det kan vara friluftsaktiviteter, kulturaktiviteter, knytkalas, båtturer med mera. Uddevalla har mycket att erbjuda och här finns chansen att uppleva det tillsammans med nya vänner! Vi bidrar också gärna till att studiecirklar och andra aktiviteter där nyanlända och etablerade svenskar möts.

Kontakt

Siv Tengberg, +46 721‑46 26 60

Handläggare

siv.tengberg@uddevalla.se

Arbetsmarknadsavd/integration Junogatan 2

45142 

UDDEVALLA

Linnea Lindgren, +46 522‑69 61 44

Samordnare

linnea.lindgren@uddevalla.se

Arbetsmarknadsavd/integration Junogatan 2

45142 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00