Kalvön runt

Halvvägs ut på Bokenäset ligger denna riktiga pärla! På Kalvön kan du både få uppleva mycket kulturhistoria och njuta av öns vackra och rofyllda natur. Runt ön finns en hel del stigar som går att utforska, men det är svårt att gå vilse då havet är ständigt närvarande.

Längs stigarna på ön finns många fina klippbad, men du kan även hitta dina egna mer ensliga badplatser. Västkuststiftelsen som förvaltar reservatet har satt upp många skyltar som informerar om öns historia och de har även markerat upp stigarna för att göra orienteringen lättare. Så packa en ryggsäck med fika och ta en dagstur ut till Kalvön!

Stigarna på ön går att gå som en rundslinga, men det finns bara en väg in och ut från ön. Från parkeringen till stigkorset på ön är det cirka 1,2 km, röda slingan är 2,3 km och den blåa slingan är 3,2 km. Sammanlagt blir det cirka 8 km om du går båda slingorna.

Ön är ganska kuperad och stigarna är ganska smala, så det kan vara lite svårt att ta sig fram. Majoriteten av stigarna går på skogsstig, men klippor, grus och spänger förekommer. På ön betar hästar som inte får matas.

Med bil börjar du med att köra ut mot Lysekil på väg 161 och svänger in på väg 160 mot Stengungsund när du kommer till Rotviksbro. Efter cirka 3,5 km svänger du höger mot Eriksberg och följer vägen tills du ser skyltning mot Kalvöns naturreservat. Följ skyltningen och parkera på den stora grusytan. Koordinater: 58°16.254’N 11°38.396’E

Karta Kalvön runt för utskrift Pdf, 1.4 MB.

Tid: Blåa och röda rundslingan tar vardera ca 2 timmar från start till mål utan raster. Men gör du båda får du räkna med ungefär 3 timmar utan raster.
Markering: Stigen ut till ön är inte markerad, men de två slingorna är markerade med blåa respektive röda band. På ön finns vägvisare för att underlätta orienteringen.
Underlag: Skogsstig och klippor.
Koordinater: 58°16.254’N 11°38.396’E

Utsikt mot en halvö från Kalvön, en strandremsa leder över till ön och havet finns runtomkring

Utsikt från Kalvön

Förslag på sidor