Snorkla under Uddevallabron

Vill du prova på något annorlunda i sommar? Under det södra brofästet på Uddevallabron finns ett marint biotopsskyddsområde, det vill säga ett område med extra skydd för miljön och arterna där. Detta område var Sveriges första marina biotopsskydd och här gömmer sig en biologisk skatt under ytan.

I området finns både musselbankar och ängar av ålgräs som går att utforska då de ligger i ett område som inte är djupare än 3 meter, vilket är perfekt för snorkling eller fridykning! Inom biotopsskyddsområdet är botten känslig så håll dig uppe i ytan.

Snorkling innebär att du ligger i ytan och har på dig dykmask och snorkel så att du både kan se under vattnet och andas medan du tittar runt. Om du inte själv har en dykmask eller snorkel kan du låna det på Fritidsbanken i Uddevalla som ligger vid torget på Skogslyckan. Annan utrustning som kan vara bra att ha när du snorklar är simfenor och en långärmad t-shirt. T-shirten gör att du håller värmen lite bättre men kan också skydda mot lösa trådar från brännmaneter medan fenorna gör det lättare att ta sig fram i vattnet.

Viktigt att tänka på när du snorklar är: 

• snorkla aldrig själv, och barn bör ha med sig en vuxen om de ska snorkla.
• om det blåser bör du avstå från att snorkla
• simma alltid längsmed land och inte rakt ut i vattnet
• inom området är botten känslig så håll dig uppe i ytan
• all snorkling sker på egen risk

Hitta hit: För att ta dig hit med bil kör du till Sund och just under motorvägen svänger du mot Sundsviksgården. Parkera på grusytan på vänster sida vid en informationsskylt om Bohuskusten och gå sedan de sista 600 metrarna ner till vattnet. Det går att parkera längre ned, men det kan vara svårt att få plats och vägen kan vara svår att köra på.

Du kan även ta buss 822 och kliva av vid hållplatsen Sund och gå ned till vattnet. Det är just över 1 km från busshållplatsen till badplatsen.
Koordinater: 58°19.272’N 11°51.268’E

Karta Snorkla under Uddevallabron för utskrift Pdf, 1.1 MB.

Uddevallabron med stenig strand nedanför

Vid Uddevallabrons södra brofäste.

Förslag på sidor