Skarsjöleden

Skarsjöleden går, precis som den antyder, runt Stora Skarsjön just öster om Ljungskile. Leden är krävande, men bjuder på en fin och varierande vandring där avståndet till sjön sällan är längre än ett stenkast.

Väljer du att övernatta längs leden kan du under kvällen få höra storlommens ödsliga sång som är ett fridsamt inslag i vildmarken. Längs leden finns flera fina platser för att stanna och ta rast eller ta sig ett dopp. Leden passar bra som dagstur för dig som vandrar, eller som teknisk stig för löpning.

Leden är en rundslinga på ungefär 8,5 km och är markerad med röda markeringar. Leden är väldigt kuperad och går genom blockterräng så den kan upplevas som väldigt krävande. Det går bra att parkera bilen antingen vid parkeringen vid vattenverket längst in på Skarsjövägen i södra änden av leden eller uppe vid motionsspåren på Norra fjället.

Karta Skarsjöleden för utskrift Pdf, 1.6 MB.

Längd: Ca 8,5 km. Stigen är väldigt kuperad med branta passager.
Tid: Ungefär 3-4 timmar utan raster.
Markering: Röda markeringar.
Underlag: Skogsstigar, klippor och grus.
Hitta hit: Med cykel: Från Ljungskile centrum är det cirka 3 km upp till vattenverket. Cykla på Skarsjövägen förbi Skarsjövallen så kan du cykla ända upp till leden.
Med tåg: ta tåget till Ljungskile station och följ sen Kuststigen upp till Lilla Skarsjön där du lätt kan ansluta till leden. Från stationen är det cirka 2,5 km till leden.
Med bil: det går bra att parkera antingen vid vattenverket längst in på Skarsjövägen i södra änden av leden eller uppe vid motionsspåren på Norra fjället.

Utsikt från Skarsjöleden över skog och sjö

Utsikt från Skarsjöleden i Ljungskile.

Förslag på sidor