Träblås

Blockflöjt, fagott, klarinett, oboe, saxofon och tvärflöjt

Blockflöjt, fagott, klarinett, oboe, saxofon och tvärflöjt

Träblås är ett samlingsnamn för instrumenten blockflöjt, tvärflöjt, oboe, klarinett, saxofon och fagott. De är alla solo-, ensemble- och orkesterinstrument. Men blockflöjt är inte så vanligt i orkester och fagott är inte så vanligt som soloinstrument. Du väljer själv det instrument du gillar bäst.

När du spelar träffar du din lärare ensam eller i en mindre grupp. Efter ett tag kan du börja spela i någon orkester om du vill. Du får spela olika stilar som klassiskt, jazz, pop, rock och folkmusik.

Blockflöjten finns i olika storlekar. Du börjar oftast med sopranblockflöjt och byter sedan till altflöjt eller tenorblockflöjt.

Tvärflöjten är den flöjt som du håller på tvären. Tonen är ljus och vacker. Tillsammans med sin mindre släkting Piccolaflöjten används den i olika orkestrar. En tvärflöjt kan vara gjord både av metall och trä.

Oboen trivs särskilt bra ihop med andra träblåsinstrument. Den kan du spela i både små ensembler och i större orkestrar.

Klarinetten har en mjuk och varm ton när du spelar. Men den kan också låta ilsken och vass om du vill.

Fagotten är störst av träblåsinstrumenten. Med den spelar du oftast klassisk musik i både orkestrar och ensembler.

Saxofonen är vanligast i jazz, rock och pop men du kan spela klassiskt på den också. Den finns i många olika storlekar. De vanligaste är alt- och tenorsaxofon.

Lärare

Niklas Robertsson
Tvärflöjt, saxofon, klarinett, blockflöjt

Renée Niklasson
Blockflöjt

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00