Syrian Horse

Att skapa till varje pris – Om konstnären bakom Syrian Horse

Mohannad Solaiman

Konstnären Mohannad Solaiman

Skulpturen Syrian Horse är en fem meter hög häst och gjord av järn av konstnären Mohannad Solaiman. Det fem meter höga konstverket består av 6 mm tjock järntråd som låtits rosta till vacker röd färg och svetsats samman till en stegrande häst (500 kg). Uddevalla kommun hyr konstverket under ett år och står vid Skeppsviken.

Om konstnären

Mohannad Solaiman är konstnären bakom den fem meter höga skulpturen ”Syrian Horse” som installerats vid hästepallarna på Skeppsviken. Skulpturen är ett bevis på en konstnärs oskiljaktiga kärlek till skapandet och hur den överkommer allt, även i livets mest omvälvande stunder.

Intresset för konst och skulpturer i synnerhet kom tidigt i livet för Mohannad. Den är och har alltid varit ett sätt för honom att kanalisera sina tankar. Den vackra naturen som omgärdade honom på berget i hembyn Jeibool i *Syrien var en viktig inspiratör.

- Naturen är den första skulpturen. Den inspirerade mig till att själv bli skulptör, säger Mohannad.

Efter att han lämnade Syrien i slutet av 2015 hamnade han i Göteborg där han på Akademi Valand träffade Denise Langridge Mellion, projektledare på Kultur i Väst och rekryterare på Akademi Valand. Denise arbetar bland annat med att introducera nyanlända konstnärer för det professionella konstlivet i Sverige. Genom henne kom Mohannad i kontakt med Konstepidemin i Göteborg.

- Mohannad vantrivdes på boendet för nytillkomna i Dalagärde. Han är konstnär och ville visa Göteborg sin konst. Jag träffade honom bara några dagar efter att han kommit till Sverige, säger Denise Langridge Mellion.

Tidigare har Mohannad framförallt skulpterat i marmor och granit – material som kräver resurser i form av plats och pengar, två bristvaror i Mohannads situation. Därför blev materialet istället det järn som hopsvetsats till den kraftfulla skulpturen vid Skeppsviken. Hästen skapades hemma hos en vän i Örebro, eftersom det inte fanns plats att arbeta i Göteborg. När skulpturen var färdig flyttades den tillbaka till Göteborg och Konstepidemin varpå konstnärskollegan Eric Langert etablerade kontakten med Pilane gravfälts skulpturpark på Tjörn – där statyn har beundrats tills flytten till Uddevalla.

Skulpturens innebörd

Det är lätt att tänka att skulpturen utifrån sitt sammanhang representerar frihet, men för Mohannad betyder den mer än så. Budskapet är, namnet på skulpturen till trots, mer universellt. Den berör människans strävan att förverkliga drömmar, att ha blicken fäst mot horisonten och att finna nya vägar när den gamla förstörts. Om varför just hästen blivit motiv säger han:

- Hästen som symbol har många betydelser. Den har varit en vän åt människan genom historien och kopplas samman med värden som äkthet, ädelhet och makt.

Mohannad om framtiden

Mohannad tänker att alla människor kan skapa, något han bland annat vill inspirera barn och unga till att göra. Utöver sitt eget skapande vill han arbeta med att lära och inspirera ungdomar och andra konstnärer. Han hoppas även på att finna konstsamarbeten med kommuner och föreningar för integrationskonstprojekt. Nästa åtagande blir för Frölunda kulturhus som har gett honom uppdraget att skapa en skulptur för sin park, där Mohannad ska samarbeta med barn.

Syrian Horse som står och blickar ut över havet vid Skeppsviken

Syrian Horse, en fem metet hög skulptur som står och blickar ut över havet vid Skeppsviken

Kontakt

Carl Casimir, +46 522‑69 65 40

Kommunantikvarie

carl.casimir@uddevalla.se

Kultur och fritid Varvsvägen 1

45181 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00