Religiösa högtider

Integration handlar om respekt, kunskap och nyfikenhet om/till andra kulturer och religioner. Kommunstyrelsen beslöt 2012-08-29, att kommunen ska uppmärksamma olika religioners högtider på vår hemsida.

Med hjälp av Sensus studieförbund ger vi varje månad en kort beskrivning av ett urval av högtidsdagar från våra sex världsreligioner. De sex världsreligionerna som berörs är buddhism, hinduism, islam, judendom, kristendom och sikhism.

Maj 2019

2 maj – Jom hashoa – till minne av förintelsens offer (Judendomen)

Minnesdagen infördes 1953 av Israels dåvarande premiärminister David Ben-Gurion. Många går till Synagogan för att delta i en minnesgudstjänst för de sex miljoner judar som dog i koncentrationslägren. De närvarande tänder ett ljus och särskilda psalmer och dikter läses.

6 maj – Ramadan inleds (Islam)

Att fasta är en av Islams fem pelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång ska man avstå från mat och dryck. Syftet med fastan är att komma närmare Gud och öka sin medkänsla med de fattiga och hungriga i världen. Fastan bryts oftast med dadlar. Kvällsmåltiden kallas för iftar och äts gärna tillsammans med släkt och

6 maj – Djurdjevan – Sankt Görans dag (Ortodox)

Sankt Göran är helgonet som enligt myten kämpade mot en drake. Djudjevan är en viktig högtid i serbisk-ortodoxa kyrkan och firas bland såväl kristna som muslimska romer med ursprung Balkan. Högtiden är förknippad med vårens ankomst och liljekonvaljen är en viktig symbol denna dag.

18 maj – Vesak – Buddhadagen (Buddism)

Vesak firas i samband med fullmånen i maj och är den viktigaste buddhistiska högtiden då man firar Buddhas födelse, upplysning och död på samma gång. Man skickar kort till varandra, smyckar templen med ljus, skänker mat till munkar och mediterar.

23 maj – Lag baomer (Judendom)

Lag baomer firas av chassidiska judar till minne av rabbi Simon bar Ypchai, en judisk mystiker som enligt legenden författade det kabbalistiska verket Zohar. Andra firar istället minnet av det judiska upproret mot den romerska ockupationen 135 f.v.t.

30 maj – Kristi himmelsfärds dag (Kristendomen)

Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp till himlen. På vissa platser i Sverige firas dagen genom att man beger sig ut i naturen tidigt på morgonen för att lyssna på göken som gal, så kallad gökotta.

Kontakt

Anna Partanen, +46 522‑69 61 39

Minoritetskonsulent

anna.partanen@uddevalla.se

Arbetsmarknadsavdelningen Junogatan 7

45142 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00