Religiösa högtider

Integration handlar om respekt, kunskap och nyfikenhet om/till andra kulturer och religioner. Kommunstyrelsen beslöt 2012-08-29, att kommunen ska uppmärksamma olika religioners högtider på vår hemsida.

Med hjälp av Sensus studieförbund ger vi varje månad en kort beskrivning av ett urval av högtidsdagar från våra sex världsreligioner. De sex världsreligionerna som berörs är buddhism, hinduism, islam, judendom, kristendom och sikhism.

Februari 2020

2 februari: Kyndelsmässodagen (Katolsk)

Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar har gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten.

8 februari: Nirvanadagen (Buddism)

Mahayana-buddhister minns dagen då Buddha, vid 80 års ålder, dog och uppgift i nirvana. Detta är en dag för att reflektera över döden och påminna sig om alltings obeständighet. Många tar med sig bilder på döda släktingar och vänner till altaret, minns dem och mediterar. Firas av vissa buddhister 15 februari.

9 februari: Magha puja – sanghadagen (Buddism)

Sanghadagen är en fullmånedag som firas till minne av när fler än tusen av Buddhas efterföljare spontant samlades för att lyssna till hans undervisning. Dagen hyllar gemenskapen, sangha, mellan alla som följer Buddhas lära.

10 februari: Tu bi-shevat - trädens nyår (Judendom)

Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Många judar firar genom att äta av de de sju frukter som enligt Torahn var barsvaror i Israel: dadlar, granatäpple, veta, korn, fikon, oliver och druvor.

25 februari: Fettisdagen (Protestantisk, katolsk)

Fettisdagen eller semmeldagen infaller alltid dagen före askonsdagen. Som namnet fet-tisdag antyder är traditionen att äta extra fet och god mat inför fastan som varar i 40 dagar, alltså fram till påsk. I Sverige är det tradition att äta fastlagsbullar, även kända som semlor. I många katolska länder firas karneval hela veckan före fastan.

26 februari: Askonsdagen (Kristendom; protestantisk och katolsk)

Dagen inleder den fyrtio dagar långa fastan. Askan symboliserar död och manar till eftertanke kring hur vi lever våra liv. Det centrala är att avstå från det oviktiga i livet och prioritera det viktiga, som relationen till Gud. Under askonsdagsmässan tecknar prästen ett kors i pannan på deltagarena som en påminnelse om människans dödlighet.

.

Kontakt

Anna Partanen, +46 522‑69 61 39

Minoritetskonsulent

anna.partanen@uddevalla.se

Arbetsmarknadsavdelningen Junogatan 7

45142 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00