Religiösa högtider

Integration handlar om respekt, kunskap och nyfikenhet om/till andra kulturer och religioner. Kommunstyrelsen beslöt 2012-08-29, att kommunen ska uppmärksamma olika religioners högtider på vår hemsida.

Med hjälp av Sensus studieförbund ger vi varje månad en kort beskrivning av ett urval av högtidsdagar från våra sex världsreligioner. De sex världsreligionerna som berörs är buddhism, hinduism, islam, judendom, kristendom och sikhism.

April – 2018

1 april – Assyriskt nyår

Infaller den första dagen i månaden nisan enligt den assyriska kalendern. I Sverige firar assyrierna nyåret storslaget med fester, god mat, mycket dans och musik. I år blir det år 6768.

1 april Palmsöndagen (Ortodox)

Palmsöndagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna och folket hälsade honom med palmkvistar i händerna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.

Bakgrunden till att den ortodoxa påsken (liksom jul, pingst och alla andra kristna högtider) inte infaller på samma datum som den gör i de flesta kristna länder är att man använder olika kalendrar. Inom ortodoxa kyrkan använder man sig av den julianska kalendern och inom den katolska och protestantiska kyrkan använder man den gregorianska.

5-8 april – Påskhögtiden (Ortodox)

Påskfirandet pågår i fyra dagar:

29 mars – skärtorsdagen, 30 mars – Långfredagen,31 mars – Påskafton, 1 april – Påskdagen

7 april – Jungfru Marie bebådelsedag (Ortodox)

Kallas även Herrens bebådelse eller Marie bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. Firas denna dag av de kyrkor som följer den julianska kalendern.

8 april – Hanamatsuri – Buddhas födelsedag (Buddism)

I japansk buddhism firas Buddhas födelsedag denna dag. Hanamatsuri betyder ordagrant blomfestivalen och många går till templen för att dekorera buddhafigurerna med vackra blommor.

12 april – Jom hashoa – till minne av förintelsens offer (Judendomen)

Minnesdagen infördes 1953 av Israels dåvarande premiärminister David Ben-Gurion. Många går till synagogan för att delta i en minnesgudstjänst för de sex miljoner judar som dog i koncentrationslägren. De närvarande tänder ett ljus och särskilda psalmer och dikter läses.

13 april – Leylat al-isra wa al-miraj – profetens himmelsfärd (Islam)

Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan över himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter, till exempel Abraham, Mose och Noa. Himmelsfärden firas med särskilda böner under natten.

13-15 april – Songkran – thailändskt nyår (Buddism)

Sawatdi pi mai – gott nytt år! Songkran är en lekfull högtid som firas genom vattenkrig. Vattnet symboliserar rening inför det nya året. Många går också till buddhisttemplen och tvättar buddhastatyerna.

18 april – Sere sal – yezidiskt nyår

Denn dag firar yezider ängeln Malak Taus ankomst till jorden. Den karga och öde jorden förvandlades då och blev grön och full av liv. Under nyårsafton målar man ägg i olika färger. Dessa tas med nästa morgon då festmåltider dukas upp på begravningsplatserna. De döda hedras genom sång och inramade foton av de avlidna.

30 april – Valborg (Kristendon)

Valborgsfirande har rötter både i hedniska traditioner och i det kristna firandet av helgonet Valborg eller Walpurgis. I Sverige firas valborg på aftonen 30 april bland annat med eldar, majbrasor.

Kontakt

Anna Partanen, +46 522‑69 61 39

Minoritetskonsulent

anna.partanen@uddevalla.se

Arbetsmarknadsavdelningen Junogatan 7

45142 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00