Religiösa högtider

Integration handlar om respekt, kunskap och nyfikenhet om/till andra kulturer och religioner. Kommunstyrelsen beslöt 2012-08-29, att kommunen ska uppmärksamma olika religioners högtider på vår hemsida.

Med hjälp av Sensus studieförbund ger vi varje månad en kort beskrivning av ett urval av högtidsdagar från våra sex världsreligioner. De sex världsreligionerna som berörs är buddhism, hinduism, islam, judendom, kristendom och sikhism.

December

2 december: Första advent (kristendom: protestantisk, katolsk)

Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret.

3-10 december: Chanukka, ljusfesten (judendom)

Chanukka är en åtta dagar lång fest till minne av återerövrandet av det judiska templet i Jerusalem år 165 f.v.t. Varje kväll tänder man ett nytt ljus i chanukka-ljusstaken tills det blir åtta. Nuförtiden ger man ofta varandra presenter under denna fest.

8 december: Bodhidagen (buddhism)

Minnet av Buddhas upplysning firas denna dag av vissa mahayanabuddhister, främst zenbuddhister och rena landet-buddhister. Buddha satt under ett träd i Indien och mediterade när han nådde upplysning, bodhi. Trädet i fråga döptes till bodhiträd och dessa träd anses idag heliga av buddhister, hinduer och jainister.

13 december: Luciadagen (kristendom, protestantisk)

Den historiska Lucia var ett kristet helgon som dog martyrdöden i Sicilien. Hon var kristen trots att det var förbjudet och stack ut ögonen i protest mot samhällets orättsvisor. Idag firas Lucia med lussebullar, glögg och luciatåg.

25 december: Juldagen, Jesus Kristus födelse (kristendom)

Under juldagen firas att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Jesus föddes i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att visa vägen dit. Många kristna går i kyrkan denna dag, till exempel på julottan tidigt på morgonen.

 

Kontakt

Anna Partanen, +46 522‑69 61 39

Minoritetskonsulent

anna.partanen@uddevalla.se

Arbetsmarknadsavdelningen Junogatan 7

45142 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00