Religiösa högtider

Integration handlar om respekt, kunskap och nyfikenhet om/till andra kulturer och religioner. Kommunstyrelsen beslöt 2012-08-29, att kommunen ska uppmärksamma olika religioners högtider på vår hemsida.

Med hjälp av Sensus studieförbund ger vi varje månad en kort beskrivning av ett urval av högtidsdagar från våra sex världsreligioner. De sex världsreligionerna som berörs är buddhism, hinduism, islam, judendom, kristendom och sikhism.

September 2019

1 september: Installationen av Adi Granth (sikhism)

Sikhernas heliga skrift kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604.


1 september: Kyrkoårets början (kristendom; ortodox)

Tiden för dagens givande på Sinai berg. Denna dag betonas särskilt människan ansvar gentemot skapelsen.


1 september: Al-hijra – nyår (islam)

År 1 i den muslimska kalendern utgår från när Muhammed utvandrade från Mecka till staden Yathrib som sedan kallas Medina. I Medina utvecklades det första muslimska samhället. I år blir det år 1441.


14 september: Heliga korsets upphöjelse (kristendom; ortodox och katolsk)

En högtid tillägnad korset som genom Jesus offerdöd blev ett instrument för frälsningen.


29 september: Ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafaels dag (kristendom; katolsk)

Alla tre änglarna hyllas på den traditionella Mikaelsdagen. Mikael kämpade enligt katolicismen mot Satan och är mänsklighetens beskyddare. I delar av Sverige är dagen känd som Mickelsmäss.

 

30 september - 1 oktober: Rosh Hashana – nyår (judendom)

Rosh hashana betyder årets huvud och är början på en tio dagar lång period av botgöring och reflektion. Under nyårsfirandet äter man äpple doppat i honung som symboliserar ett sött och välsignat nytt år. I år blir det år 5780.

Kontakt

Anna Partanen, +46 522‑69 61 39

Minoritetskonsulent

anna.partanen@uddevalla.se

Arbetsmarknadsavdelningen Junogatan 7

45142 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00