Religiösa högtider

Integration handlar om respekt, kunskap och nyfikenhet om/till andra kulturer och religioner. Kommunstyrelsen beslöt 2012-08-29, att kommunen ska uppmärksamma olika religioners högtider på vår hemsida.

Med hjälp av Sensus studieförbund ger vi varje månad en kort beskrivning av ett urval av högtidsdagar från våra sex världsreligioner. De sex världsreligionerna som berörs är buddhism, hinduism, islam, judendom, kristendom och sikhism.

December

1 december: Första advent (kristendom)

Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret.

8 december: Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet (katolsk)

Arvsynden är enligt kristendom en konsekvens av att Adam och Eva bröt mot Guds vilja genom att äta av kunskapens frukt. Katoliker firar under denna dag att Jungfru Maria föddes utan att vara befläckad av arvsynd.

8 december: Bodhidagen – Buddhas upplysning (buddhism)

Enligt buddhismen fann prisen Siddharta Gautama den stora insikten om tillvaron mening när han satt i djup meditation under ett träd. Sedan dess har han varit känd som ”Buddha”, den upplyste, och trädslaget döptes till bodhiträdet, ”upplysningens träd”.

23-30 december: Chanukka – ljusfesten (judendom)

Chanukka är en åtta dagar lång fest till minne av återerövrandet av det judiska templet i Jerusalem år 165 f.v.t. Varje kväll tänder man ett nytt ljus i den åttaarmade chanukka-ljusstaken tills alla ljus är tända. Vanliga traditioner är att spela spel, sjunga och ge varandra presenter.

25 december: Juldagen, Jesus Kristus födelse (kristendom)

Under juldagen firas att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Jesus föddes i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att visa vägen dit. Många kristna går i kyrkan denna dag, till exempel på julottan tidigt på morgonen. I de flesta länder är det på juldagen som det stora firandet med julmat och presenter äger rum.

Kontakt

Anna Partanen, +46 522‑69 61 39

Minoritetskonsulent

anna.partanen@uddevalla.se

Arbetsmarknadsavdelningen Junogatan 7

45142 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00