Religiösa högtider

Integration handlar om respekt, kunskap och nyfikenhet om/till andra kulturer och religioner. Kommunstyrelsen beslöt 2012-08-29, att kommunen ska uppmärksamma olika religioners högtider på vår hemsida.

Med hjälp av Sensus studieförbund ger vi varje månad en kort beskrivning av ett urval av högtidsdagar från våra sex världsreligioner. De sex världsreligionerna som berörs är buddhism, hinduism, islam, judendom, kristendom och sikhism.

Mars 2021

10 mars: Laylat al isra wal miraj – profetens himmelsfärd (islam)

Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan över himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter, till exempel Abraham, Mose och Noa. Himmelsfärden firas med särskilda böner under natten.

11 mars: Maha Shivaratri - Shivas stora natt (hinduism)

Dagen firas till guden Shivas ära, och utgår från dennes giftermål med gudinnan Parvati. Firandet varar ändå fram till följande morgon. Den hängivne håller sig vaken hela natten, mediterar och sjunger Shivas mantra – Om namo Shivai.

15 mars: Den stora och heliga fastan inleds (kristendom, ortodox)

Fastan varar i sammanlagt sju veckor, fram till påskdagen. Den som fastar enligt den ortodoxa traditionen avstår från kött, fisk, ägg och mjölk. I ortodox tradition är fasta vanlig, till exempel varje onsdag och fredag, 40 dagar före jul samt 14 dagar inför Guds moders avsomnade.

19 mars: Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum (kristendom, katolsk)

Josef var Jesus fosterfar och Jungfru Marias make enligt Bibeln. År 1870 blev Josef den katolska kyrkans skyddspatron. Han ses också som arbetarnas skyddshelgon och avbildas ofta med sina snickarverktyg.

20 mars: Newroz

Nyåret Newroz firas bland annat av personer med iransk, kurdisk och afgahansk bakgrund, men även av zoroastrier och bahaler. Newroz sammanfaller med vårdagjämningen och är en fest för ljuset, våren och den första spirande skörden.

25 mars: Jungfru Marie bebådelsedag (kristendom, katolsk)

Kallas även Herrens bebådelse eller Marie bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. Dagen kallas i Sverige också för Vårfrudagen som i folkmun omformats till våffeldagen. Detta har gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Dagen är en viktig högtid i den samiska traditionen.

25 mars: Palmsöndagen (kristendom: protestantisk och katolsk)

Palmsöndagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna och folket hälsade honom med palmkvistar i händerna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.

28 mars: Lailat al-bara’ah (islam)

Natten kallas förlåtelsens natt och infaller i mitten av månaden sha’ban, två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och siste imamens födelse.

28 mars–4 april: Pesach (judendomen)

Den judiska högtiden som firas till minne av det judiska folkets befrielse från slaveriet i det faraoniska Egypten och dess uttåg därifrån. Under den första pesachkvällen samlas ofta familjer och läser historien om befrielsen från Egypten. Berättelsen uttrycks också symboliskt i den måltid man äter, kallad seder.

29 mars: Holi – färgernas fest (hinduism)

Holi är en vårfest där skrattet, leken och glädjen står i centrum. Folk samlas utomhus och kastar färgpulver eller färgat vatten på varandra under glädjefullt kaos.


Kontakt

Anna Partanen, +46 522‑69 61 39

Minoritetskonsulent

anna.partanen@uddevalla.se

Arbetsmarknadsavdelningen Junogatan 2

45142 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00