Gitarr, elgitarr och bas

Du kan börja spela samma år som du fyller 9 år och du spelar oftast i en mindre grupp. Där lär du dig att spela både melodier och ackord - och du spelar olika musikstilar som, pop, rock, klassiskt och visor. Du behöver ett eget instrument för att kunna öva hemma. Om du spelar elgitarr eller elbas så behöver du även en förstärkare. Din lärare kan ge tips på bra böcker för den som är intresserad av det.

Gitarr kan du spela i många olika sammanhang. Den är perfekt både när du vill kompa sång och ihop med andra instrument. Det finns en nästan oändlig tillgång på låtar både inom klassisk musik och pop- rock.

 

Elgitarr är ett instrument med stora möjligheter till variation. Du hittar det ofta i grupper och band tillsammans med andra instrument och finns oftast inom rock, pop, soul, funk, jazz och hårdrock. Grunderna är samma som för akustisk gitarr och de flesta elgitarrister kan spela akustisk gitarr också.

 

Elbas ser ut som en elgitarr men har fyra strängar med en djupare ton. Den behöver precis som elgitarren en förstärkare för att fungera. Elbas är ett instrument som passar bra för dig som vill spela i jazz- och pop-och rockgrupp.

Lärare

Magnus Larsson
Kalle Edh
Janne Manninen
Martin Andreasson

Aukustisk gitarr

Förslag på sidor