Träblås

Blockflöjt, fagott, klarinett, oboe, saxofon och tvärflöjt

Blockflöjt, fagott, klarinett, oboe, saxofon och tvärflöjt

Träblås är namnet på en instrumentfamilj som innehåller bl.a. blockflöjt, tvärflöjt, oboe, fagott, klarinett och saxofon. Blockflöjt, klarinett, saxofon och tvärflöjt är de instrument ur träblåsfamiljen du kan lära dig spela i Kulturskolan. De är alla solo-, ensemble- och orkesterinstrument så det är därför lämpligt att man deltar i orkesterspel som finns tillgängligt. Undervisning sker i mindre grupp eller enskilt. Du får spela olika musikstilar t.ex. visa, klassiskt, jazz, pop, rock och folkmusik.

 

Blockflöjten finns i olika storlekar. Du börjar oftast med sopranblockflöjt och kan sedan om du vill spela t.ex. altflöjt eller tenorblockflöjt.

Tvärflöjten är den flöjt som du håller på tvären. Tonen är ljus och vacker. Tillsammans med sin mindre släkting piccolaflöjten används den i olika orkestrar eller som soloinstrument. För de yngsta finns plastinstrument eller kortare flöjter i metall.

Klarinetten har en mjuk och varm klang med stort register men kan också låta ilsken och vass om du vill. Ett enklare plastinstrument finns att använda för de yngsta.

Saxofonen är vanligast i jazz, rock och pop men du kan spela klassiskt på den också. Den finns i många olika storlekar. Den vanligaste att börja med är altsaxofon eller ett enklare plastinstrument för de yngsta.

Lärare

Niklas Robertsson
Tvärflöjt, saxofon, klarinett, blockflöjt

Renée Niklasson
Blockflöjt

Förslag på sidor