Kaniner

Kaniner nu och då

Kaniner har funnits som tamdjur i Sverige i många hundra år. Vilda kaniner finns i hela världen. Kaniner lever i stora grupper, kolonier. De trivs i öppna landskap men vill ha tillgång till buskar och gångar i marken för att kunna gömma sig.

Människor har avlat på de kaniner som hade bäst samspel med människor och som hade särskilda önskvärda förmågor som till exempel snabbväxande eller låg flyktinstinkt.

Vi har på det viset skapat kaniner som annars inte hade funnits och vi har ett stort ansvar för det.

Vi på Emaus lantgård vill erbjuda lustfyllda, respektfulla och trygga möten mellan människor och kaniner. Vi vill erbjuda olika aktiviteter för olika kaniner och olika barn.

Kaninmat  

Kaninens tänder slutar aldrig att växa. Därför är det viktigt att de har pinnar att gnaga på för att slipa ned tänderna. Den naturliga födan för kaniner är gräs, pinnar och hö. Pellets eller morötter innehåller mycket socker och fungerar bäst som godis och inte mat, för en kanin. 

Kaninspecial

Kaniner är vakna på natten och sover på dagen. Kaniner kan äta upp sitt eget bajs för att näring som inte tagits upp inte skall gå förlorad. 

Latinska namnet: Oryctolagus cuniculus

Vikt: 1-5 kg

Dräktighetstiden: 28-35 dagar

Antal ungar: 4-10 ungar

Medellivslängd: 5-8 år

Äter: Hö, gnagpinnar, gräs


Kontakt

Gunilla Hurtig, enhetschef

+46 522‑69 81 74

Kapellevägen 67

emauslantgard@uddevalla.se

Förslag på sidor