Lektion 3

Här tränar vi godis-godis-godis!

Nu när vi har en trygg träningsmiljö och undersökt vilket godis vårt djur tycker om kan vi fortsätta att träna HUR vi ger godiset. Man kan exempelvis ge ur handen, i en skål, på marken. Det är viktigt att tänka på att det ska vara säkert, både för djuret och dig som tränare. En del djur kan bli så upphetsade att de kan råka bitas när man ger godis. Tänk på att alltid fråga djurets ägare om det går bra att ge godis. Det kan vara farligt för djur om de får felaktigt godis eller för mycket godis. Detta gäller även att ge hästar, getter och kaniner gräs då de kan bli sjuka om de får för mycket.

Här får vår katt Frasse godis på golvet. Det är bra att försöka hitta godisbitar som lite platta när man ska ge godis direkt på ett golv så de inte rullar iväg så lätt.

Se film (YouTube)

Strössla många små godisbitar direkt på marken är bra om man till exempel vill träna att djuret ska välja att vara nära oss människor. Våra höns får här rivna morötter och väljer då att hålla sig nära oss. Vill de inte vara nära oss har de hela paddocken att gå undan i vilket gör att de känner sig trygga.

Se film (YouTube)

Här får vår kanin Tussi flera godisbitar i följd i en skål. När man lägger godisbitarna i en skål vet djuret var godisen kommer att serveras och behöver inte leta efter den. Detta är ett bra sätt att träna ett djur att vilja vara kvar på samma ställe.

Se film (YouTube)

Här får Sam morötter ur handen. Det är viktig att tänka på säkerheten när man ger godis ur handen. Det är bra att ge godis ur en flat hand så inte fingrarna kommer i vägen.

Se film (YouTube)

Vi tränar våra getter på att stå still uppe på olika saker. Här är det Timjan som tränar på att stå uppe på vår prispall. När man tränar stå still på samma plats är det bra att kunna ge flera godisbitar i följd.

Se film (YouTube)

Kontakt

Charlotte Gerd, +46 522‑69 81 74

Enhetschef

charlotte.gerd@uddevalla.se

Kapellevägen 67

0522-69 64 39 

Telefontid 9.30-10.00

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00