Människan bakom uniformen (MBU)

polis pratar med ungdom

Vill du göra något spännande och lärorikt?

Prova på vardagen som polis, brandman, busschaufför eller ambulanssjukvårdare. 1 november öppnar anmälningarna till nästa års utbildning.

Intresseanmälan finns längst ned på sidan.

Utbildningen hålls i mars - maj 2024.

Vad är MBU?

MBU (Människan bakom uniformen) är en kostnadsfri utbildning som riktar sig till dig som är 15-20 år. Som deltagare i MBU får du träffa bland annat poliser, räddningstjänst, busschaufförer, ambulanssjukvårdare och fritidsledare för att lära dig mer om deras yrken.

MBU är en verksamhet som vill skapa bättre relationer mellan ungdomar och anställda i uniformsyrken. Detta är ett samarbete mellan Uddevalla kommun, polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård och Västtrafik där vi tillsammans arbetar förebyggande för och med ungdomar i Uddevalla.

MBU kommer ursprungligen från Göteborgs stad och finns nu på flera orter där man arbetar efter samma koncept och förhållningssätt.

Grundkoncepten är att:

Låta frivilliga och intresserade ungdomar mellan 15 och 20 år få ta del av ett antal praktiska arbetsmoment under ledning av och tillsammans med personalen i de olika verksamheterna.

Träffas på de olika arbetsplatserna en gång i veckan på kvällstid under en period av tio veckor.

Skapa trygghet i gruppen genom samarbets- och värderingsövningar och interaktiva metoder.

Så här går utbildningen till

Mingel på ungdomarnas arena
Här möts ungdomarna och uniformerna för första gången för att lära känna varandra. Alla uniformer är med vid detta tillfälle. Vi går igenom de olika utbildningstillfällena och vi gör några olika samarbetsövningar. Och fikar, och det gör man självklart på alla träffar.

Räddningstjänsten
Vi får lära oss och se hur en brandman har det i sin vardag på brandstationen. Vi får prova på rökdykning, konditionstest och testa deras utrustning.

Västtrafik
Vid detta tillfälle får vi lära känna personal från kollektivtrafiken. Vi kommer få prova på att resa med någon sorts funktionsvariation, få information om kostnader av reparationer och skadegörelser samt vara med och prova på att utrymma fordon i händelse av olycka.

Ambulansen
Ambulanssjukvården berättar om sitt yrke och hur de arbetar. Vi kommer få prova på några praktiska moment som kan förekomma inom ambulans­sjukvården och se hur ambulanserna ser ut inuti samt vad de är utrustade med. Vi kommer även ha möjlighet att få prova på hjärt- och lungräddning på en docka.

Polis
Vi besöker polisstationen där vi får inblick i vad polisen gör.
Vad händer när man ringer 112 eller 114 14? Vi kommer att får se delar av polisens utrustning och lokaler, även få chansen att ställa frågor om både polisutbildningen och om yrket.

Räddningstjänsten
Detta tillfälle kommer hållas på räddningstjänstens övningsområde. Vi kommer få prova på olika verktyg som används t ex vid bilolycka. Vi kommer få prova på olika övningar med eld.

Backabranden
Vi besöker minneslokalen i Backa, där 63 ungdomar miste livet i en brand 1998. Vi belyser vad som kan hända, när det som inte får ske verkligen inträf­far. Vad blir det för konsekvenser?

Trafikolycka
Vid det här tillfället får vi ta del av hur räddningstjänst, polis och ambu­lanspersonal samarbetar vid en iscensatt bilolycka. Sen får vi själva vara med att agera som dom olika yrkena.

Avslutning
Sista tillfället är alla med, både uniformer och ungdomar. Då blir det festligt och lite högtidlig stämning. Vid detta tillfälle får delta­garna sina intyg. Man får även en MBU-tröja som bevis att man har genomfört utbildningen.

Utvärdering
Vi träffas på en mötesplats för unga för att utvärdera utbildningen.

Vad tycker vi var bra? Vad vill vi ändra på?

Vi pratar också om hur vi ska hålla MBU levande och om vad det innebär att vara ambassadör.

Erfarenheter för livet

Flera av dem som varit med i MBU tänker sig nu en framtid inom polisyrket, räddningstjänsten eller någon annan samhällsstödjande funktion. MBU ger dig också många nya erfarenheter som är värdefulla i ett CV. MBU har gott rykte och kan vara värdefullt när du söker praktik eller jobb.

Fortsätt som ambassadör
Efter avslutad MBU-kurs finns möjlighet till fortsättning som MBU-ambassadör där du är med och utvecklar arbetet med MBU. Ambassadör kan du vara upp till du är 25 år gammal.

Kontaktuppgifter

Vill du veta mer om Människan bakom uniformen är du välkommen att kontakta mig.

Kontakt:
Utbildningsansvarig: Theres Rudsröm Stenevi theres.rudstrom-stenevi@uddevalla.se

Samordnare: Jenny Engelin jenny.engelin@uddevalla.se

Förslag på sidor