Jenny Berntsson, dagbarnvårdare

Jenny Berntsson tycker att det är en förmån att få forma en egen verksamhet och att få uppleva barnens utveckling.

Jenny Berntsson tycker att det är en förmån att få forma sin egen verksamhet och att få uppleva barnens utveckling.

I en grå suterrängvilla utanför Lane-Ryr bor och jobbar Jenny Berntsson. Jenny är dagbarnvårdare till yrket och erbjuder så kallad pedagogisk omsorg i sitt eget hem. I Uddevalla är pedagogisk omsorg ett viktigt alternativ till förskola och vänder sig till barn i åldrarna 1-6 år. Anställda inom pedagogisk omsorg erbjuder en verksamhet som bygger på samma grundläggande principer som övrig förskoleverksamhet.

Det är bara ett halvår sedan som Jenny tog beslutet att starta verksamheten. Men hon har sedan länge god erfarenhet och inblick i vad yrket innebär. Jenny har nämligen själv gått hos en dagbarnvårdare som barn och hon har även valt den formen av barnomsorg för sina egna barn. Jenny har alltså upplevt verksamheten från många håll och visste vad yrket innebar innan hon tog steget.

Mer tid till familjen

Tidigare arbetade Jenny som egen företagare och drev sin egen blomsteraffär, därefter arbetade hon som florist i en blomsteraffär i Tanum. Mycket tid gick åt till att pendla till och från jobbet. Nu upplever Jenny att hon har mycket mer tid till familjen.

- Jag har inte ångrat mitt nya yrkesval en enda dag, säger Jenny. Nu känner jag mig aldrig stressad över att jag inte hinner umgås med mina barn. Mitt nya arbete har berikat både mig och min familj på så många sätt.

Innan Jenny tog klivet att starta sin verksamhet var hon mest orolig för hur beslutet skulle påverka hennes familj, maken och de två barnen som är fyra och sju år. Men framförallt barnen har anpassat sig snabbt och har numera full koll på när Jenny har rollen som dagbarnvårdare och när hon är mamma igen efter det att sista dagbarnet gått hem.

Jag får möjligheten att lära känna varje barn på ett djupare plan. Vi är en liten grupp av människor som möts varje dag, det är klart att det är en god grund för fina relationer. Alla kommer väldigt nära varandra, det är unikt!

Jenny Berntsson, dagbarnvårdare Lane-Ryr

Fler barn blir enklare

I Jennys barngrupp finns just nu sex dagbarn i åldrarna ett till sex år. Ibland finns även Jennys egen son med i verksamheten. Alla som har eller har haft barn vet att det innebär mycket hårt arbete för att få vardagen att fungera. Att ha ansvar för en grupp på 6-7 barn i sitt hem kan låta arbetsamt, men Jenny menar att ha fler barn är enklare.

- Jag tror att barnen känner att de är en grupp som arbetar mot samma mål. säger Jenny. Det är faktiskt väldigt få konflikter mellan oss i gruppen, och barnen är omtänksamma och generösa mot varandra.

Det vilar ett tryggt lugn runt Jenny och dagbarnen. Hon och barnen pratar vänligt med varandra, alla rör sig lugnt. Under det halvår som Jenny har arbetat har hon märkt att fasta och tydliga rutiner i arbetet inte bara förenklar vardagen, det skapar också en stor trygghet och gynnar alla barn.

- Jag får möjligheten att lära känna varje barn på ett djupare plan. Vi är en liten grupp av människor som möts varje dag, det är klart att det är en god grund för fina relationer. Alla kommer väldigt nära varandra, det är unikt!

I det här jobbet måste man trivas med matlagning och hemmastök, menar Jenny. Att få tid till att planera och laga mat är något som Jenny tyckte var svårt i början, men hon kommer ständigt på nya knep för att minska ner tiden hon lägger på matlagningen samtidigt som hon inte tullar på att erbjuda hemlagad mat. Nu under vintern har exempelvis soppor varit en lösning för att erbjuda varierad och näringsrik, men ändå snabblagad, mat.

Dagbarnen har tillgång till nästan alla utrymmen i villan. Mestadels befinner de sig i undervåningen, där finns alla leksaker och ett stort utrymme för samling och andra aktiviteter. Jenny har inte behövt anpassa sitt hus särskilt mycket utöver att bygga om ett trappräcke, som hade för brett mellan spjälorna.

Frihet att forma en egen verksamhet

Trots sin korta tid inom yrket har Jenny redan hunnit med att forma en klar målbild över vad hon vill erbjuda sina dagbarn. Jenny uppskattar att få forma en egen verksamhet och fokuserar på aktiviteter som föräldrar vanligtvis inte har tid med i vardagen. Viktigt för Jenny är att barnens aktiviteter genomförs under lugn och ro, Jenny upplever att det är först när man tillsammans tar sig tid till att se detaljerna i barnets teckning eller i byggandet som ett starkt intresse väcks hos barnet och utveckling och lärande kan ske.

Att arbeta med språkutveckling ligger Jenny varmt om hjärtat och hon har fått möjlighet att gå kurs i att lära sig språkutvecklande arbetssätt med tecken som stöd.

- Att prata mycket med barnen, att hela tiden benämna saker, det gör verkligen skillnad för barnens språk, säger Jenny. Det är en sådan glädje att se barnens framsteg.

Stöd av kollega

Två dagar i veckan möter Jenny och hennes dagbarn en annan dagbarnvårdargrupp i Örtagården i Lane Ryr. Där kan Jenny och hennes kollega Mia Virdhage erbjuda barnen en mer åldersinriktad pedagogisk verksamhet och till exempel förbereda barnen för skolgång.

- Det är jättekul att kunna erbjuda barnen två världar, säger Jenny. Dels den trygga hemmamiljön med den lilla gruppen, och dels en större grupp med kompisar i samma ålder. Och jätteroligt för mig att få samarbeta med andra vuxna!

Genom att Jenny och Mia har verksamheten förlagd i en annan lokal några dagar i veckan skapas också möjlighet för någon av dem att ta ledigt för kompetensutveckling eller ärenden.

- Det finns så många fördelar med det här yrket, säger Jenny. Att få se de här barnen utvecklas och få deras varma och goda kramar är värt allt! Det enda minuset som jag ser nu är när jag kommer att behöva skiljas från barnen, säger Jenny.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00