Toggle navigation

Måltidspedagogik

Maten ska stimulera alla sinnen

Måltidspedagogik handlar om lärandet om och med mat och måltider. Kockar och pedagoger i förskolan arbetar tillsammans i den pedagogiska verksamheten, både teoretiskt och praktiskt. Genom ett helhetsperspektiv på måltider integreras olika ämnen och ger barnen goda matvanor.

Metoden grundar sig i:

  • mat- och måltidskunskap
  • pedagogik
  • läroplanen för förskolan
  • nationella folkhälso- och miljömål

Måltiden som utgångspunkt för lärande

Barnens delaktighet kring mat och måltider ger glädje och stolthet vilket också bidrar till att de vågar prova nya maträtter eller grönsaker. Med måltiden som utgångspunkt kan pedagogerna naturligt integrera ämnen som exempelvis matematik, språk, naturvetenskap, teknik och bild. Kunskap kring hållbar utveckling och återvinning följer också med på ett självklart sätt.

Under de pedagogiska luncherna kan pedagogerna använda sin kunskap och inspiration för att öka barns intresse för mat, på ett enkelt, praktiskt och lustfyllt sätt. Måltiderna skapar unika möjligheter för barn och pedagoger att uppleva samhörighet genom att sitta tillsammans runt bordet och äta samma mat. Barnen får möjlighet att prova nya rätter och
produkter, samt lära känna sina sinnen och sin egen smak, vilket i sin tur spelar en stor roll gällande barns inställning till mat.

Sapere och buffé

Måltidspedagogik enligt saperemetoden handlar om att integrera mat och måltider i den pedagogiska verksamheten. Saperemetoden innebär också att väcka nyfikenhet och intresse för att prova på ny mat- Vi arbetar för att på ett roligt och lustfyllt sätt ge barnen möjligheter till bra matvanor och trevliga måltider genom att vi bland annat har månadens grönsak. Vi vill väcka nyfikenhet och intresse för ny mat, för grönsaker, frukt och hälsosam mat på ett lekfullt sätt. Vi utgår från barnens naturliga nyfikenhet när vi leker och experimenterar med olika frukt och grönsaker. Vi upptäcker och lär känna dem med alla våra sinnen. Vi känner, tittar, lyssnar, luktar och smakar. Vi diskuterar och sätter ord på våra upplevelser. Vi tillagar enklare mat av de grönsaker och frukter vi undersöker, så som rödbetsjuice, chips, ketchup, soltorkade tomater med mera.

Vi serverar maten i bufféform där varje barn själv lägger upp sin mat utifrån sin egen smak och hunger. Vi vill också utmana barnen att prova nya smaker och maträtter och det gör vi genom måltidspedagogiken.

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00