Måltidspedagogik
Måltiden är en del av lärandet! På Förskolan Kreatören lagas maten på plats av våra fantastiska kockar, i ett fullt utrustat tillagningskök. På så vis sprids dofter som väcker barnens nyfikenhet och matlust. Tillsammans arbetar kockar och pedagoger utifrån en måltidspedagogik där smak och känsla står i centrum och buffén är navet.
Måltidspedagogik handlar om lärandet om och med mat i måltider. Måltidspedagogiken tar utgångspunkt i de nationella målen för folkhälsa och miljö, samt läroplan för förskola (Lpfö18). Under de pedagogiska luncherna kan pedagogerna använda sin kunskap och inspiration för att öka barns intresse för mat, på ett enkelt, praktiskt och lustfyllt sätt. Måltiderna skapar unika möjligheter för barn och pedagoger att uppleva samhörighet genom att sitta tillsammans runt bordet och äta samma mat. Barnen får möjlighet att prova nya rätter och produkter, samt lära känna sina sinnen och sin egen smak, vilket i sin tur spelar en stor roll gällande barns inställning till mat.
På Förskolan Kreatören serveras det ekologiskt odlad mat. Vi har en helhetssyn där vi anser att hela odlingskedjan är viktig. Frågor som vi och barnen ställs inför kan vara; Var kommer vår mat ifrån? Vem producerar maten? Pedagoger och barn på förskolan undersöker och utforskar både praktiskt och teoretiskt inom måltidspedagogiken. Exempelvis så undersöker vi moroten med alla våra sinnen. Vi odlar och skördar morötter och tillagar dem på olika sätt. Barnen fotar och filmar processen med lärplatta.
Flertalet av pedagogerna är diplomerade måltidspedagoger. Förskolan Kreatören var en av de första i Sverige att bli en profilerad förskola inom måltidspedagogik.
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00